Predstavljanje istraživanja „Fenomen masovnih tužbi“

1525
Koalicija Pravosudna baza jug (PBJ) Vas poziva da prisustvujete onlajn skupu „Fenomen masovnih tužbi“, koji će se održati u formatu diskusije u otvorenom studiju u Nišu, u utorak 20. aprila 2021. godine sa početkom u 14 časova, na kojem će biti predstavljeno istoimeno istraživanje. Događaju će putem ZOOM aplikacije moći da prisustvuju i postavljaju pitanja mediji i zainteresovana stručna javnost.

Srpsko pravosuđe je već dugo godina opterećeno velikim brojem parnica, koje za predmet imaju istovetne ili bitno slične zahteve. U svakodnevnom profesionalnom i običnom govoru poznatije su kao „masovke“. Procena je da su ovi postupci državu koštali u zadnjih 12 godina preko 200 miliona evra. Ovi troškovi nastavljaju progresivno da rastu.
Koji su pravni, finansijski i etički aspekti ovog fenomena? Kako sprečiti negativne posledice? Da li se udruženja koja predstavljaju podnosioce tužbi zaista organizuju spontano? Kakva je odgovornost organa javne vlasti i kako se desilo da „masovke“ postanu normalna pojava?

O ovim aspektima razgovaramo sa:

Dr Nebojša Stanković autor istraživanja, advokat iz Niša
Milan Jovanović, istraživač, sudijski pripravnik u Privrednom sudu u Nišu
Tamara Tasić, novinarka Južnih vesti

Razgovor će moderirati članovi Programskog saveta koalicije Dragan Đorđević i Mihajlo Čolak.

U prvom delu skupa biće predstavljeno istraživanje „Fenomen masovnih tužbi“, a drugi deo je namenjen pitanjima učesnika. Predviđeno trajanje događaja je dva sata. Obezbeđen je simultani prevod na engleski jezik. Snimak događaja će biti dostupan na našem sajtu.

KLIK ZA PRIJAVU

For the English version of the invitation letter please click here.

Po prijemu registracije, na Vaš mejl će stići potvrda, a pre samog događaja i pristupni link preko koga ćete se uključiti na događaj. Registrovanim učesnicima će biti poslat tekst istraživanja.

Pravosudna baza jug okuplja pojedince i udruženja organizovane u neformalnu koaliciju sa ciljem da doprinesu jačanju kapaciteta za vladavinu prava na jugu Srbije, naočito u oblasti pravosuđa. Koalicija usmerava svoje delovanje na Niš, Leskovac, Vranje, Prokuplje i Pirot, kao i na ostale opštine Nišavskog, Topličkog, Pirotskog, Jablaničkog i Pčinjskog okruga. Koaliciju predvode Odbor za ljudska prava i Fondacija za otvoreno društvo, a pored istaknutih pojedinaca (profesora, advokata, sudija, tužilaca, pravnika, novinara, studenata, NVO aktivista), ona u svoj rad uključuje: Moot Court, debatni i besednički klub IUSTITIA iz Niša, Tim za razvoj i integracije (TRI) iz Vranja, Agenciju Asocijacija iz Leskovca.
Koalicija programski sarađuje sa Društvom sudija Srbije, Udruženjem javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije, kao i medijskim partnerima – Južne vesti, InfoVranjske i Medijska kutija.
Izradu istraživanja i organizaciju događaja je podržala Fondacija za otvoreno društvo. 
#PravosudnabaZAjug