Praksa na polju ljudskih prava – sastanci u Novom Pazaru

2165

Zahvaljujući podršci Open Society Instituta iz Budimpešte, Mreža Odbora za ljudska prava u Srbiji CHRIS realizuje druge godine za redom  projekat ” Praksa na polju ljudskih prava”. U okviru realizacije ovog projekta sprovodi se istraživanje o položaju etničkih i nacionalnih manjina, njihova pravna i socijalna zaštita u Srbiji. Istraživanje sprovodi  Igor Zmitrovich, stručni saradnik Mreže CHRIS.

Dragan Đorđević, koordinator Mreže CHRIS, Igor Zmitrovich, stručni saradnik Mreže CHRIS i Alija Halilović, koordinator Građanskog Foruma (kancelarija Mreže CHRIS) su u sredu i četvrtak, 29. i 30. juna 2011. održali nekoliko sastanaka u Novom Pazaru o položaju Bošnjačke i Romske nacionalne manjine u Srbiji.

O društvenoj integraciji Bošnjaka i njihovom položaju u Sandžaku se razgovaralo sa predstavnicima gradske opštine Novi Pazar, predstavnicima Bošnjačke kulturne zajednice i aktivistima/kinjama lokalnih nevladinih organizacija u Novom Pazaru. Između ostalog, bilo je reči o upotrebi jezika u školi i u medijima, o kulturnim i verskim pravima, političkom učešću, učešću civilnog društva…

Takođe, sastanak je održan i sa predstavnicima Romske zajednice u Sandžaku po pitanju integracije, obrazovanja i uslova stanovanja Roma.