Pravosuđe otvorilo svoja vrata i u Nišu

2418

Blizu 70 građana Niša imalo je u utorak 16. jula po mnogo čemu jedinstvenu priliku, da razgovaraju sa nosiocima pravosudnih funkcija o problemima u radu pravosuđa i problemima građana sa pristupom pravdi, tokom skupa organizovanom u zgradi Osnovnog suda u Nišu.

U saradnji sa Vrhovnim kasacionim sudom i Osnovnim sudom u Nišu, redovno će se održavati Tematska otvorena vrata. Ona predstavljaju otvoreni forum za diskusiju sa građanima o načinu rada njihovog suda. Na taj način građani imaju priliku da upoznaju sud iz drugačije perspektive i kroz dijalog sa predstavnicima pravosuđa reše brojne dileme koje imaju kao realni ili potencijalni učesnici u sudskom postupku.

Dragan Đorđević iz Mreže odbora za ljudska prava u Srbiji CHRIS, Goran Spasić, predsednik Osnovnog suda u Nišu, Miško Radivojević, sudija Osnovnog suda u Nišu i Goran Mitrović iz Udruženja „Narodni parlament“ tokom dvočasovnog trajanja Otvorenih vrata diskutovali su sa građanima na temu „Zašto suđenja dugo traju?“, ali i o brojnim drugim temama u vezi sa radom pravosuđa, te aktuelnom i perspektivnom ulogom organizacija civilnog društva u pružanju pomoći građanima radi lakšeg ostvarivanja različitih ljudskih prava i odnosu građana sa pravosuđem.

Jedan od zaključaka sa skupa koji je na neki način i dominirao diskusijom jeste potreba za sistemsko angažovanje organizacija civilnog društva preko inicijativa javnog zagovaranja koje će „pomoći“ donosiocima odluka u domenu pravosuđu da bolje sagledaju probleme sa kojima se sudovi suočavaju. Postoji puno prostora za rad na unapređenju efikasnosti i pristupa pravdi, upravo o onome o čemu je bilo dosta diskusije tokom prvih u nizu od Tematskih otvorenih vrata organizovanih u Nišu.

TV Zona Plus, DANAS 19.07.2019. Gost emisije: Dragan Đorđević Mreža Odbora CHRIS

Pratite nas na www.otvorenavratapravosudja.rs , čitajte naše tekstove, pogledajte naše najnovije vodiče i proverite kada dolazimo u Vaše mesto. otvorenavratapravosudja  USAID Serbia USAID Projekat vladavine prava