Podrška sprovođenju antidiskriminacionog zakonodavstva i medijacije u Srbiji – Otvoreni forum, Negotin, 01. april 2010. godine

2133

Realizacijom šest informativnih seminara u okviru projekta “Otvoreni Forum”, prezentacijom Zakona o zabrani diskriminacije, informisanjem o savremenim antidiskriminacijskim pravnim okvirima, informisanjem o pojmu i mogućnostima primene tehnika ARS u slučajevima diskriminacije lokalnim javnim službenicima, Mreža CHRIS je započela proces povezivanja i uspostavljanja međusobne saradnje ključnih aktera i institucija u šest gradova u Srbiji u procesu praktične primene Zakona o zabrani diskriminacije.

01. aprila 2010. godine u prostorijama Resurs Centra Negotin, sa početkom u 10h. organizovan je prvi seminar po redu, a u saradnji sa udruženjem građana Kokoro iz Bora. Projekat “Otvoreni Forum” Mreže Odbora CHRIS realizovan je u okviru projekta: „Podrška sprovođenju antidiskriminacionog zakonodavstva i medijacije u Srbiji“, finansira Evropska Unija a sprovode Ministarstvo rada i socijalne politike i Program Ujedinjenih nacija za razvoj.

U Srbiji ne postoji razvijena svest o pojmu diskriminacije, posebno diskriminacije i pravima osoba sa invaliditetom. Donošenjem opšteg Zakona o zabrani diskriminacije ostvaren je prostor za uspešniju borbu i protiv diskriminacije uopšte, a konačno i diskriminacije osoba sa invaliditetom. Zakon o sprečavanju diskriminacije osoba sa invaliditetom usvojen je pre četiri godine, ali do danas nije doživeo široku primenu, jer nije predstavljen na adekvatan način i ostao je nepoznat javnosti, korisicima, ali i onima koji bi trebalo da ga primenjuju. Iako sadrži odlična rešenja i instrumente za primenu i zaštitu od diskriminacije, mogućnosti koje nudi nisu primenjene, pre svega zbog toga što služba i institucije kojima se diskriminisani obraćaju, ne propoznaju diskriminaciju niti su upoznati sa mogućnostima rešavanja ovih situacija. Dosadašnja iskustva pokazuju da su vrlo često moguća rešenja problema diskriminacije u postupku van suda, ali je neophodno upoznati predstavnike vlasti i zastupnike o pojmu i oblicima diskriminacije, kako bi ih pravovremeno uputili u njihova prava i mogućnosti rešavanja konflikta, kao i način procene kojim putem rešiti konkretan problem, a takođe i korisnike ovih zakonskih mogućnosti.

Seminar je otvorio Dušan Prvulović, koordinator Chris office Negotin i moderator seminara. Realizacija seminara obuhvatila je prezentaciju Zakona o zabrani diskriminacije, informisanje o savremenim antidiskriminacijskim pravnim okvirima, kao i informisanje o pojmu i mogućnostima primene tehnika ARS u slučajevima diskriminacije. Prema utvrđenom dnevnom redu seminara, Goran Miletić, pravni savetnik Civil Rights Defenders upoznao je prisutne sa odredbama zakona o zabrani dikrimacije (uopsteno o diskriminaciji, oblici dikriminacije prema domacim zakonima i zakonima koji obavezuju Republiku Srbiju, definicija, šta nije diskriminacija). Nakon pauze za ručak, Milojka Milivojević i Matović Gordana iz UG “KOKORO” Bor, govorile o medijaciji i razlici između medijacije i sudskog postupka, pomenule su standarde i principe medijacije, predrasude i stereotipe kao i prepreke u medijaciji i na kraju postupka medijacije – postignuti sporazum o naknadi štete, koji potpisuju obe stranke i medijator. Takođe su govorile o standardima-principima medijacije (dobrovoljnost,poverljivost, neutalnost, obe strane dobijaju, nema savetovanja), o indirektnoj medijaciji, predrasudama, o sporazumu o naknadi štete čija forma je prihvatljiva za sud, za slučaj neispunjenja.Seminaru je prisustvovalo 32 učesnika iz 22 različite institucije i organizacije iz Negotina i Bora.

TV emisija “Otvoreni Forum” emitovana je 04.05.2010. godine na TV Sezam Plus u Negotinu.

[flv]http://www.chrin.org.rs/video/Otvoreni Forum CHRIS_/OtvoreniForumNegotin.flv[/flv]