Evropski dan zaštite podataka o ličnosti – Akcija u Valjevu

2135

Povodom Evropskog dana zaštite podataka o ličnosti, u ponedeljak, 28.01.2013. Odbor za ljudska prava Valjevo održao je uličnu akciju na centralnom gradskom trgu u Valjevu. Predstavnici Mreže CHRIS u Valjevu delili su štampani materijal sa osnovnim informacijama o zaštiti podataka o ličnosti i samim tim ukazali na značajnost poštovanja prava na privatnost.

Građani su imali prilike da saznaju ko obrađuje njihove podatke, na koji način to čini i kako se čuvaju podaci o ličnosti. Takođe, predstavnici Mreže CHRIS u Valjevu, približili su građanima internet platformu koja je ovim povodom pokrenuta. Građani koji su pokazali više interesovanja za ovu oblast učestvovali su anonimnoj anketi koja se odnosila na ispitivanje stavova o privatnosti.

Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, usvojen je 2008. godine ali u Srbiji ne postoje sektorski zakoni koji uređuju specifične oblasti obrade ličnih podataka. Vlada Srbije, uprkos postavljenim rokovima, još uvek nije usvojila neophodne podzakonske propise iz ove oblasti, dok se institucija Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, kojoj su povereni poslovi zaštite podataka o ličnosti, i dalje suočava sa problemom nedostatka resursa za postupanje po sve većem broju predmeta.

Akcija na ulici povodom Evropskog dana zaštite podataka o ličnosti, realizovana je u okviru projekta „Zaštita podataka o ličnosti kao osnovno ljudsko pravo“ koji sprovodi organizacija Partneri za demokratske promene Srbija u saradnji sa Mrežom Odbora za ljudska prava u Srbiji- CHRIS. Projekat finansiraju Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji i Fondacija za otvoreno društvo Srbija.

OBELEŽAVANJA DANA ZAŠTITE PODATAKA O LIČNOSTI