Dr Spinov vodič kroz kontrolu medija u Nišu

2039

Dr Spinov vodič kroz kontrolu medija u Nišu promovisan je u Nišu 22. novembra 2019 godine. Debata o spinovima u medijima održana je u niškom je pabu Labberint, a tribini je prethodio razgovor sa građanima na platou ispred Tržnog centra Kalča i tom prilikom su emitovani video klipovi nastali u okviru Vodiča. Dr Spin je serijal od deset animiranih epizoda koji daje odgovor na važno pitanje – šta je to što bi svaki diktator morao da zna, ako želi da uguši slobodu medija u svojoj zemlji?

https://www.facebook.com/BIRN.Serbia/videos/483321402533755/

Na debati su o medijskoj situaciji u Srbiji, spinovima u medijima, položaju novinara i izazovima sa kojima se oni svakodnevno susreću razgovarali su Gordana Bjeletić, urednica portala Južne vesti, Vuk Cvijić, novinar Nedeljnika NIN i Ilir Gaši autor Dr Spina – satiričnog animiranog serijala, a razgovor je moderirao Slobodan Georgiev, urednik BIRN-a. Zašto je spin pogrešan za razvoj medija, demokratije i društva, na koji način se “rešavaju problemi” nezavisnih medija, novinari podstiču da vole, a ne kritikuju, kao i kako se javnost “zamajava jeftinim tricama”, bile su samo neke od tema o kojima se govorilo, a tokom debate prikazano je šest epizoda Dr Spinovog vodiča kroz kontrolu medija.

https://www.facebook.com/Odbor/videos/454976381818765/
https://www.facebook.com/Odbor/videos/544586416101328/

Događaj je organizovala Balkanska istraživačka mreža (BIRN Srbija) u saradnji sa Nezavisnim udruženjem novinara Srbije (NUNS), Slavko Ćuruvija fondacijom (SĆF) i Odborom za ljudska prava Niš, a uz podršku Fondacije za otvoreno društvo, Srbija i EU u okviru programa „Podrška civilnom društvu 2015“.

Dr Spin E01 Nezavisni i zavisni mediji
Dr Spin E02 Rešenje je u pravilnoj dijeti
Dr Spin E03 Autocenzura
Dr Spin E05 Zemlja čuda
Dr Spin E04 Linč-paket
Dr Spin E06 Tajna medijske piramide
Dr Spin E07 Magični cirkus
Dr Spin E09 Neprijatelj
Dr Spin E08 Spinove đakonije
Dr Spin E10 Vorteks laži