Godišnje nagrade za „Pokretače promena 2019”

2206

Odbor za ljudska prava Niš dobitnik je nagrade Pokretač promena u 2019. godini u kategoriji Saradnjom do promena. Inicijativa ,,Zajedno za pristupačnost,, prepoznata kao primer dobre prakse i uspešne saradnje između javnih vlasti i organizacija civilnog društva, odabrana je kao jedna od 5 najznačajnijih inicijativa koje su ponele titulu Pokretača promena u 2019. godini!

U četvrtak, 21. novembra 2019. godine, Beogradska otvorena škola (BOŠ) je uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) uručila nagrade najboljim pokretačima promena u tekućoj godini. Nagrade su uručene u okviru godišnje konferencije o javnom zagovaranju u građanskom aktivizmu. Na konferenciji se razgovaralo o građanskom aktivizmu u Srbiji i predstavljene su lokalne zagovaračke inicijative koje su podržane kroz projekat „Aktivni građani: bolje društvo”. 

„Suština demokratije leži u partnerstvu javnih vlasti, civilnog društva i građana i u prethodnoj godini radili smo na unapređenju našeg dijaloga. Zagovaračka platforma organizacija, institucija i lokalnih samouprava bila je prilika da promišljamo da li su postojeća okruženja i razvijene prakse dovoljno podsticajne da omoguće ova partnerstva. Na koji način građanima možemo da objasnimo značaj reformi i da ih aktivno uključimo u demokratsku transformaciju našeg društva? Pokrenuli smo godišnje nagrade za aktivne građane koje slave pokretače promena, motivisane građane u svojim naporima da poboljšaju svoj i živote svojih sugrađana. Do kraja 2021. godine planiramo da uspostavimo saradnju i partnerstvo sa više od 50 organizacija civilnog društva i zajednički radimo na poboljšanju praksi, javnog zagovaranja i jačanja kapaciteta organizacija koje ih sprovode”, izjavila je tokom uvodnog obraćanja Vesna Đukić, generalna direktorka BOŠ-a.

Uvodnom obraćanju pridružila se i Shanley Pinchotti, direktorka Kancelarije za demokratski i ekonomski razvoj, Misija USAID-a u Srbiji sa sledećim rečima: „Projekat ima za cilj da unapredi veštine, okruženje i veru da se zagovaranjem mogu postići promene. Ovo je prilika za sve nas da se upoznamo i podržimo neke nove inicijative kroz dodelu nagrada za javno zagovaranje. Vrlo smo ponosni što će se ove godine po prvi put dodeliti nagrade za različite vrste zagovaračkih inicijativa. Nadamo se da će ova tradicija zaživeti i graditi svoj prestiž iz godine u godinu.” Ove nagrade i zahvalnice su namenjene isticanju najinspirativnijih i najuspešnijih kampanja javnog zagovaranja i podsticanju drugih da rade na pozitivnim promenama u svojoj zajednici.

Ovaj događaj je organizovan u okviru projekta „Aktivni građani: bolje društvo: zagovaranjem kasaradnji i demokratskom razvoju” koji podržava USAID, a sprovodi BOŠ u saradnji sa Beogradskim fondom za političku izuzetnost (BFPE) i Balkanskom istraživačkom mrežom (BIRN). Ovaj trogodišnji projekat je pokrenut u novembru 2018. godine i ima za cilj unapređenje prakse javnog zagovaranja ucivilnom društvu, prakse koje zastupaju interese lokalnih zajednica i aktivno uključuju građane u svoj rad.