“Napadi na novinare su napadi na sve građane”

2096

Autor:J. V.Izvor:Južne vesti

Vlast mora da pusti medije da rade svoj posao, navodi predsednik Odbora za ljudska prava u Nišu Dragan Đorđević i ocenjuje tragičnim da predstavnici vlasti prete i napadaju novinare. Dodaje da su građanima potrebni slobodni mediji da bi napravili informisan izbor, a ne da im se servira jedna istina.

Povodom prošlonedeljnog napada na niškog novinara Dušana Jocića, od strane funkcionera SNS Slaviše Mićanovića, jedan od istaknutih aktivista civilnog društva u Nišu Dragan Đorđević to naziva neprihvatljivim, ali nije iznenađen.

Napad na Jocića je logičan sled onoga što je u rapidnom porastu, napadi na novinare, pritisci, medijska situacija je dramatična. Predstavnici vlasti onemogućavaju novinare da rade, jer novinari pomažu građanima da naprave informisan izbor – kaže Đorđević.

Krajem prošle nedelje su odbačene krivične prijave za nasilje nad novinarima na polaganju svečane zakletve predsednika Aleksandra Vučića, a obrazloženje Tužilaštva i dalje izaziva burne reakcije.

Licemerno je njihovo obrazloženje da su sprečili linč novinara tako što su ih davili i nasilno izneli sa događaja. Bolje da nije došlo do tog obrazloženja jer se time legitimizuje ono što se dešavalo i otvaraju se vrata za ono što će se možda dešavati ubuduće – rekao je Đorđević.

Ipak, Đorđević najveću podršku za medije očekuje od samih građana, jer njihov pritisak može da promeni stvari i zaštiti novinare.

O tome da li je pisanje o rušenju zida niškog Kliničkog centra “udar na državu”, zašto nisu kažnjeni oni koji su pretili niškim novinarima, o zahtevima Grupe za slobodu medija premijerki Ani Brnabić, o ulozi države, sudstva, predsednika Vučiča, ali i opozicije u budućoj (ne)slobodi medija, pogledajte više u emisiji “15 minuta”.

“Napadi na novinare su napadi na sve građane”