Nacistički simboli na skupu u Nišu, očekuje se reakcija nadležnih

2168
Da li će mladići biti sankcionisani zbog nacističkog salutiranja?; foto: Vanja Keser

Nacističko salutiranje sa podignutom šakom uvis, “živeo Nedić”, kao i “Srbija Srbima” prolamali su se iz grla mladića na nišavskom keju, dok je pored njih prolazila povorka građana u antifašističkoj šetnji. Građani, civilni sektor i opozicija upozoravaju na opasnosti fašizma, ali i na to da vlast i nadležni organi ne reaguju dovoljno ozbiljno, a da bi po Zakonu o zabrani upotrebe neonacističkih simbola i obeležja morali. Iz policije odgovor najavljuju za ponedeljak.

Na keju je pre nedelju dana nožem izboden mladić koji kaže da je razlog majica sa antifašističkom porukom. Napad je povod za protest i organizovanje antifašističke šetnje, ali su je sa strane ispratili i oni koji ovakvu ideologiju podržavaju. Jedni su nosili majice “stop fašizmu”, drugi sa oznakama neo-nacističkog pokreta.

Nacizam na delu! Zato protest! Provociraju, ali se ne plaše svi!!!

Posted by Niška Inicijativa on Thursday, June 27, 2019

Dragan Đorđević iz niškog Odbora za ljudska prava kaže da i te kako ima zakonskih osnova da mladići koji su pokazivali nacističke i fašističke simbole, budu sankcionisani.

NESPORNO JE DA SU UZVIKIVALI “ZIG HAJL” I DA SU NEKI IMALI MAJICE SA SIMBOLIMA NACIONALNOG STROJA. MEĐUTIM, OVO SE SVE DESILO POVODOM JEDNOG DOGAĐAJA KOJI JE VEĆ UZNEMIRIO JAVNOST, SINOĆ JE UPRAVO BIO I PROTEST PROTIV TOGA. OVO JE SAMO POKAZATELJ KOLIKO SE FAŠIZAM ŠIRI U NIŠU. AKO OVO NE ZAHTEVA REAKCIJU NADLEŽNIH, ONDA NE ZNAM ŠTA TREBA DA SE DESI - ISTIČE ĐORĐEVIĆ

Đorđević smatra i da je provokacija vešto koordinisana jer se na javno dostupnom snimku čuje da neko daje naređenje da svi dignu tri prsta, što su i učinili.

Zanimljivo je ono što može da se vidi na snimku, da ih je neko korigovao. Skrenuo im je pažnju. Rekao je “tri prsta”, što su nakon toga svi i učinili - navodi Đorđević.

Novinari Južnih vesti od policije čekaju odgovor da li će mladići biti sankcionisani i da li će na niškom keju biti pojačane policijske patrole.

Podsetimo, 21. juna na Keju kola srpskih sestara, 25-godišnji mladić je izboden, kako je sam rekao, jer je nosio majicu sa antifašističkim natpisom, a par dana kasnije policija je privela 33-godišnjaka zbog sumnje da ga je izbo. Nakon saslušanja u policiji privedeni su pušteni iz pritvora, a protiv njih još nema krivične prijave, za šta advokati smatraju da nije uobičajena praksa.


Opozicija traži od vlasti da se ogradi od fašizma

Osim ovog sinoćnjeg incidenta, već neko vreme na keju, na samo desetak metara od Gradske kuće u kojoj je smeštena kancelarija gradonačelnika Niša, u gradu u kojem je bio i nacistički logor a građani stradali, u kome su i druga stratišta kao Bubanj, crnim sprejom su iscrtani kukasti krstovi.

Nacistički simboli na niškom keju; foto: čitalac
Nacistički simboli na niškom keju; foto: čitalac

 

Demokratska stranka, čiji lokalni funkcioneri nisu sinoć učestvovali u šetnji protiv fašizma, danas saopštenjem centrale stranke traži lično od Aleksandra Vučića i njegove stranke da se javno ograde od fašističke ideologije i osude skorašnje događaje u Nišu.

 

 

Fašizam ima saveznike u ćutanju, odustajanju i zaboravljanju, a velike protivnike u pravu da budemo glasni, uporni i obrazovani. Fašizam se pobeđuje svakodnevno, tako što se odrekneš njegove upotrebe. Ne postoji kao naš i njihov, manje ili više loš. Postojeća vlast nikada se nije odrekla ideologije koja silom pokorava ljudsko i humano - navode u DS-u.

U osudama im se pridružuje i Incijativa “Ne davimo Beograd”, u kojoj zahtevaju suprotstavljanje društva fašističkoj ideologiji.

Zahtevamo da sve institucije sistema ozbiljno shvate narastajuće pretnje od fašizacije društva i ne reaguju samo kada dođe do najtežih izliva nasilja fašističkih grupa, već da se odlučno i temeljno suoče sa stvaranjem i širenjem ovih opasnih ideja mržnje i postupaka nasilja, ali i istorijskim revizionizmom. Srbija mora nedvosmisleno pokazati da je antifašistička i u svom nasleđu i u svojoj budućnosti - napominju u Inicijativi.

Dodaju i da su ovakve provokacije moguće samo tamo gde se na ove zakonom zabranjene ideje i postupke gleda sa tolerancijom i popustljivošću. 

Podsetimo, simboli nacizma nisu retkost na nišavskom keju. Više puta je njima bio “okićen” spomenik velikanu romske muzike Šabanu Bajramoviću, a svastike su prošle godine osvanule i na spomeniku caru Konstantinu.