Solidarno sa LGBT+ zajednom u Turskoj !

2077

Parada ponosa u Istanbulu je petu godinu zaredom zabranjena, a na mirno okupljanje 30. juna nadomak Trga Taksim policija je odgovorila preteranom upotrebom sile, ispaljivanjem gumenih metaka i suzavcem.

Ovakvo postupanje prema LGBT+ zajednici je svakodnevica u Erdoganovoj Turskoj. 

Na osnovu spornog člana Krivičnog zakona koji zabranjuje “dela protiv javnog morala”, u Turskoj vlada već dugogodišnja praksa zabrana bilo kakvih javnih događaja koji se tiču LGBT+ prava. Turska prestonica Ankara je čak i otvoreno zabranila sve javne događaje koji se tiču LGBT+ zajednice, a ovaj slučaj se trenutno nalazi pred Ustavnim sudom. 

Vanredno stanje uvedeno zbog pokušaja vojnog puča trajalo je dve godine i koristilo se kao sredstvo zadržavanja Erdoganove moći, budući da ovlašćenja data izvršnoj vlasti na najgrublji način krše ljudska prava. 

Tokom vladavine Erdoganove Partije pravde i razvoja (AKP) LGBT+ osobe su nazivane gnusnim i pogrdnim imenima, i to od strane najviših državnih zvaničnika. Tako je poslanik ove stranke Ismet Učma naveo da postoje načini kojima može da spreči homoseksualnost, vlastima blizak list Akit označio je LGBT+ aktiviste u Turskoj perverznjacima, što Ustavni sud Turske nije prepoznao kao govor mržnje, već slobodu izražavanja. Ovome je usledilo i distribuiranje letaka o tome kako se “leči” homoseksualnost u nekoliko većih gradova Turske. 

Trans zajednica u Turskoj je u posebno lošem položaju, a u 2018. godini je zabeleženo najmanje četiri slučaja ubistva trans žena. Seksualna orijentacija ni rodni identitet nisu prepoznati u Krivičnom zakonu. 

Beograd Prajd ovom prilikom, zajedno sa dole potpisanim organizacijama, izražava solidarnost sa LGBT+ zajednicom u Turskoj! U Prajd info centru smo organizovali akciju sakupljanja poruka podrške LGBT+ osobama u Turskoj i ovom prilikom ih odneli ambasadoru Turske u Beogradu. 

LGBT+ aktivisti i aktivistkinje iz Turske su naši saveznici i redovni gosti na beogradskoj Paradi ponosa, a imaćemo priliku da ih i ovog septembra ugostimo i čujemo sa bine. 

Ovom prilikom takođe pozivamo Anu Brnabić da kao predsednica Vlade Republike Srbije i kao lezbejka pokaže solidarnost sa LGBT+ zajednicom u Turskoj i osudi ovakvo ophođenje prema LGBT+ građanima/kama. 

Beograd Prajd Da se zna ! Inicijativa mladih za ljudska prava Hartefakt Grupa IZAĐI Geten Žene u crnom Integrativni Global Centar Kragujevac Stablo Kragujevac Asocijacija Duga SOS Ženski centar Novi Sad Konsultacije za lezbejke Labris Institut za evropske poslove Odbor za ljudska prava Niš