Istraživanje „Analiza rada disciplinskih organa i disciplinskih postupaka Advokatske komore Niš“

52

Stručna javnost i građani Srbije imaju utisak da za delikatnu situaciju u kojoj se domaće pravosuđe nalazi godinama unazad značajnu odgovornost ne snose samo zakonodavna i izvršna vlast već i samo pravosuđe. Kroz ovo istraživanje želeli smo da se pozabavimo odgovornošću dela pravosuđa koji se tiče advokature i advokatskih komora.

Percipiranje rada advokata i advokature često je paušalno i neutemeljeno na stručnim istraživanjima. Jedna od percepcija je da advokatske komore štite svoje članove i ne procesuiraju na dovoljno efikasan i objektivan način disciplinske prijave podnete protiv njih. Stoga smo želeli da realizujemo istraživanje koje će nam omogućiti jedan dokumentovan i utemeljen uvid u ovu problematiku. Zahvaljujući otvorenosti i ljubaznosti Advokatske komore Niš i njenog predsednika, gospodina Gordana Pantića, omogućeno nam je da tokom avgusta 2020. godine u prostorijama Advokatske komore Niš ostvarimo uvid u upisnik i spise predmeta disciplinskih organa komore.

Autorka metodologije istraživanja i samog istraživanja je profesorka Pravnog fakulteta, Univerziteta u Nišu, dr Nevena Petrušić,, a konsultant na istraživanju je Gordan Pantić, predsednik Advokatske komore Niš. U sprovođenje ovog istraživanja uključene su pravnice Bojana Arsenijević i Katarina Momirović. One su, prema instrukcijama i pod mentorstvom autorke, prikupile, obradile i analizirale podatke iz 40 predmeta. Vredan doprinos u prikupljanju podataka pružila je Katarina Ristić, stručna saradnica u Advokatskoj komori Niš, na čemu joj najtoplije zahvaljujemo. Rezultati pilot istraživanja pružaju uvid u fenomenološke karakteristike povreda dužnosti advokata, kao i u načinu njihovog disciplinskog procesuiranja i kažnjavanja. Stečena saznanja predstavljaju dobar osnov za formulisanje hipoteza i sprovođenje širih i sveobuhvatnih istraživanja u domenu disciplinske odgovornosti advokata u Srbiji. Pisanje same studije je okončano u 2021. godini.

Istraživanja možete preuzeti sa sledećih linkova:

Analiza rada disciplinskih organa i disciplinskih postupaka Advokatske komore Niš

Assessment of disciplinary bodies and disciplinary proceedings of the Niš Bar Association


Publikacija je sačinjena u sklopu rada koalicije Pravosudna baza jug (PBJ). Terensko istraživanje, izrada studije i objavljivanje ove publikacije su deo projekta „Jačanje kapaciteta za vladavinu prava – jug Srbije (FAZA 2)“, u celosti podržanog od strane Fondacije za otvoreno društvo, Srbija. Zahvaljujemo se ovom prilikom Fondaciji za otvoreno društvo Srbija na podršci i napominjemo da svi stavovi i mišljenja izneti u ovoj publikaciji pripadaju isključivo autorki i izdavaču i ne moraju nužno predstavljati stavove i mišljenja Fondacije za otvoreno društvo Srbija.

Pravosudna baza Fondacija za otvoreno društvo Srbija