Rad disciplinskih organa advokatskih komora

853

Koalicija Pravosudna baza jug (PBJ) Vas poziva da prisustvujete onlajn skupu “Rad disciplinskih organa advokatskih komora”, koji će se održati u Nišu, u utorak 01. marta 2022. godine sa početkom u 14 časova, na kojem će biti predstavljeno istraživanje „Analiza rada disciplinskih organa i disciplinskih postupaka Advokatske komore Niš“.

Stručna javnost i građani Srbije imaju utisak da za delikatnu situaciju, u kojoj se domaće pravosuđe nalazi godinama unazad, značajnu odgovornost ne snose samo zakonodavna i izvršna vlast, već i samo pravosuđe – sudstvo, tužilaštvo i advokatura. Kada je u pitanju advokatura, percipiranje rada advokata često je paušalno i neutemeljeno na stručnim istraživanjima. Jedan od utisaka je da advokatske komore štite svoje članove i ne procesuiraju disciplinske prijave podnete protiv njih na dovoljno efikasan i objektivan način. Kako smo želeli da se pozabavimo odgovornošću dela pravosuđa, koji se tiče advokature i advokatskih komora, realizovali smo istraživanje koje će nam omogućiti jedan dokumentovan i utemeljen uvid u ovu problematiku.
O ovim aspektima, u studiju, razgovaramo sa:

  • Dr Nevena Petrušić, autorka istraživanja, profesorka na Pravnom fakultetu Univerziteta u Nišu
  • Bojana Arsenijević, istraživačica, asistent na Pravnom fakultetu Univerziteta u Nišu
  • Nataša Ćirić Išljamović, advokatica iz Niša, disciplinski sudija Advokatske komore Niš

Razgovor će moderirati članovi Programskog saveta koalicije Dragan Đorđević i Mihajlo Čolak.
U prvom delu skupa biće predstavljeno istraživanje, a drugi deo je namenjen pitanjima učesnika i diskusiji. Predviđeno trajanje događaja je dva sata. Obezbeđen je simultani prevod na engleski jezik. Snimak događaja će biti dostupan na našem sajtu

Po prijemu registracije, na Vaš mejl će stići potvrda, a pre samog događaja i pristupni link preko koga ćete se uključiti na događaj. Registrovanim učesnicima će biti poslat tekst istraživanja.

Pravosudna baza jug okuplja pojedince i udruženja organizovane u neformalnu koaliciju sa ciljem da doprinesu jačanju kapaciteta za vladavinu prava na jugu Srbije, naočito u oblasti pravosuđa. Koalicija usmerava svoje delovanje na Niš, Leskovac, Vranje, Prokuplje i Pirot, kao i na ostale opštine Nišavskog, Topličkog, Pirotskog, Jablaničkog i Pčinjskog okruga. Koaliciju predvode Odbor za ljudska prava i Fondacija za otvoreno društvo, a pored istaknutih pojedinaca (profesora, advokata, sudija, tužilaca, pravnika, novinara, studenata, NVO aktivista), ona u svoj rad uključuje: Moot Court, debatni i besednički klub IUSTITIA iz Niša, Tim za razvoj i integracije (TRI) iz Vranja, Centar za demokratiju i razvoj juga Srbije i Agenciju Asocijacija iz Leskovca. Koalicija programski sarađuje sa medijskim partnerima – Južne vesti, InfoVranjske, Jugpress i Nova Naša reč.

Izradu istraživanja i organizaciju događaja je podržala Fondacija za otvoreno društvo.