Saopštenje CHRIS

2081

NEGOTIN

Mreža Odbora za ljudksa prava u Srbiji CHRIS izražava zabrinutost i protestuje kod nadležnih državnih organa zbog incidenta koji se zbio 21. maja u Negotinu.

Tada je udruženje gradana Savez Vlaha Srbije pokušalo da parastosom u napuštenom manastiru Kolograš obeleži 610 godina od bitke na Rovinama. Parastos je bio namenjen kako vojnicima vlaškog Vojvode Mirceta Starog, tako i vojnicima srpske vojske, tada u službi turskog vladara Bajazita,o cemu su bili obavešeteni mediji.

Vernici Srpske pravoslavne crkve (kako su se predstavili) su fizickim sprecavanjem ulaska Vlaha u manastir pokazali nacionalnu netrpeljivost prema manjini koja je u visokom procentu zastupljena u regionu Negotina. Jako je simptomaticno da policija zabranjuje skup onih koji su zeleli odati pocast mrtvima, a ne zabranjuje i nije dala objašnjenje ko je pozvao one koji su sprecili skup. Ovakva pojava treba da zabrine državne organe i sve gradane jer je u pitanju višenacionalna sredina, u kojoj ovakvi incidenti mogu da izazovu nesagledive posledice na duže staze. U višenacionalnim sredinama potrebni su tolerancija i razumevanje svih strana – pocev od lokalne vlasti, preko crkava do udruženja i gradana.

Troclano vece Okružnog suda u Negotinu, koje je zasedalo u nedelju, 22.05.2005. u 11,30 casova odbilo Zahtev i poništilo Rešenje SUP-a Bor, OUP Negotin o zabrani navedenog skupa, treba da bude smernica za kažnjavanje stvarnih krivaca za izazivanje pomenutog incidenta.

Ustavno je pravo svih gradana Srbije da slobodno izražavaju svoja verska i nacionalna osecanja.