Podrška Paradi ponosa u Nišu

2124

Grupa nevladinih organizacija iz Niša koju čine: Mreža Odbora za ljudska prava u Srbiji CHRIS, Centar za razvoj civilnih resursa, Centar za ljudska prava Niš,  Centar za devojke,  Ženski prostor, Centar lokalne demokratije LDA Niš, Centar za razvoj građanskog društva Protecta organizovali su  konferenciju za novinare u Medija centru u Nišu, u znak pune podrške predstojećoj Paradi ponosa u Beogradu.

Goran Miletić je, ispred Organizacionog odbora Parade ponosa Beograd 2011., govorio o samoj organizaciji ovogodišnjeg skupa koji će biti održan 2. oktobra. U protekla dva meseca, nekoliko predstavnika državnih organa i političkih partija pominjalo je u svojim izjavama „odlaganje“, „neodržavanje“ ili „zabranu“ Parade ponosa zbog navodnih „razloga bezbednosti“, gde je Miletić istakao da ni u jednoj od ovih izjava nije jasno rečeno ko je tačno pretnja bezbednosti i šta se čini da bi bezbednost učesnika bila poboljšana. Bilo kakva opstrukcija prijavljenog mirnog skupa kao što je Parada ponosa, bez obzira da li se to čini kroz zahteve koji se tiču administracije, finansija ili bezbednosti, predstavljalo bi povredu ne samo domaćih zakona i Ustava Srbije, već i međunarodnih ugovora koje je Srbija ratifikovala. Ovakav stav je više puta potvrdio i Evropski sud za ljudska prava.

Jovanka Todorović Savović je ispred Organizacionog odbora prisutne upoznala i sa konceptom i detaljima Pride week-a. Sama Parada ponosa biće kruna sedmodnevnih dešavanja, po istom modelu koji je korišćen i prošle godine.

Andrijana Kocić iz Centra za razvoj civilnih resursa je skrenula pažnju na zakonske nedostatke koje utiču da se LGBT populacija nađe u lošijem položaju, ističući naročito problem transrodnih osoba.

Dragan Đorđević iz Mreže odbora za ljudska prava – CHRIS network je u ime niških organizacija pružio punu podršku organizatorima i izrazio nadu da će Prajdu i ove godine prisustvovati aktivisti i pripadnici LGBT zajednice sa juga Srbije.

Blic – Organizatori: Nećemo otkazivati paradu ponosa u Beogradu

Danas- Sedam nevladinih organizacija podržalo Paradu ponosa

Narodn Novine – Pravo na okupljanje garantuje ustav