Najavljen Beograd Prajd 2012

2105

Beograd Prajd 2012 biće održan od 30.septembra do 7.oktobra 2012.godine – najavljeno je danas u Medija centru na konferenciji za novinare na kojoj su ispred Organizacionog odbora Beograd Prajda govorili: Adorjan Kurucz, Boban Stojanović i Bojana Ivković.

Od ove godine, koncept Beograd Prajda je promenjen, pa čitava manifestacija prerasta u festival.

Otvaranje festivala planirano je za poslednji dan decembra, dok će se između 1. i 5. oktobra u četiri termina tokom dana, na različitim mestima u gradu, dešavati radionice, predavanja, diskusije, prezentacije, projekcije (…), koje će svim zainteresovanim građanima/građankama približiti problematiku sa kojom se suočava LGBTIQ populacija u Srbiji, ali i približiti queer kultura i istorijat zalaganja za LGBTIQ prava.

Sa posebnim zadovoljstvom najavljujemo Ženski dan koji će biti posvećen lezbejskoj egzisteniciji, kao i Prajd forum na kome će učestvovati prijatelji/prijateljice Prajda iz regiona i sveta.

Šesti oktobar će obeležiti ulični marš, koji će se kretati iz parka Manjež, kroz Nemanjinu ulicu, ulicu Kneza Miloša i Masarikovu, da bi se cela manifestacija završila koncertom u parku Manjež. Sedmog oktobra festival će biti svečano zatvoren.

Slogan Beograd Prajda 2012 je: Ljubav, vera, nada – koji naglašava univerzalne ljudske vrednosti, jednako značajne svima, bez obzira na razlike koje postoje među ljudima.

Beograd Prajd 2012 kreiran je nakon duboke analize potreba LGBT populacije u Srbiji, ali i kroz osluškivanje pulsa celokupnog društva i aktuelnih društvenih kretanja. Upravo na osnovu predloga koje su organizatori dobili od strane LGBT populacije, osoba koje ih podržavaju, ali i analizom različitih javnih diskusija, kreiran je program čiji je cilj da široj javnosti pruži mogućnost da se upozna sa egzistencijom, kulturom, potrebama i pravima koja nose prefiks LGBT.