Sud utvrdio odgovornost za zlostavljanje maloletne devojčice

2196

Vranje, jun 2006

Nakon godinu dana kancelarija Mreže CHRIS u Vranju – NVO Odbor za ljudska prava dobio je sudski spor u slučaju zlostavljanja maloletne devojčice.

U sudskoj presudi konstantovana ” objektivna odgovornost ” nadležnih u Domu za nezbrinutu decu Olivera Verica Đorđević.

Presudom Opštinskog suda u Vranju, Dom za nezbrinutu decu “Olivera Verica Đorđević” obavezuje se da na ime naknade štete maloletnoj tužilji, koju su zastupali advokati kancelarije Mreže CHRIS iz Vranja, isplati ukupno 100.000 dinara, od čega pedeset hiljada za nanetu fizičku bol, a ostatak za pretpljeni strah, saopštila je danas pravna služba kancelarije Mreže CHRIS u Vranju.

Do okončanja sudskog procesa došlo je nakon godinu dana, što je prema proceni pravnika Mreže Odbora CHRIS u Vranju, brzo s obzirom da se radi o parničnom postupku. U saopštenju dostavljenom Agenciji Vranje Press, posebno se ističe da je na ovaj način i “zvanično u sudskom procesu utvrđena objektivna odgovornost jedne državne institucije u ovom slučaju Doma za nezbrinutu decu “Olivera Verica Đorđević” iz Vranja.”

Incident u kome je maloletna devojčica zadobila povrede po telu desio se 15. avgusta 2004. godine. Nju je brutalno pretukao štićenik ove institucije Goran Mustafa. Nakon incidenta, po optužnici Opštinskog javnog tužilaštva u Vranju, Mustafa je osuđen za počinjeno krivično delo na uslovnu kaznu zatvora od šest meseci.

U međuvremenu Opštinsko javno tužilaštvo u Vranju odbacilo je krivičnu prijavu Odbora za ljudska prava iz Vranja, za utvrđivanje objektivne odgovornosti direktora doma Nenada Stajića i nadležnih vaspitača. Nakon toga pravni tim Mreže CHRIS je podneo tužbu za naknadu ne materijalne štete za maloletnu štićenicu Doma.

Incident je izazvao pažnju Ministarstva za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku, pa je od 15. avgusta 2004. u Domu za nezbrinutu decu “Olivera Verica Đorđević” u Vranju došlo do smene dvoje direktora.

Kada se desio incident direktor ove ustanove bio je Nenad Stajić. On je krajem 2004. godine podneo ostavku i prešao na mesto šefa Uslužnog centra SO Vranje. Na njegovo mesto odlukom nadležnog ministarstva postavljena je psiholog Jasminka Stanković. Ona je nakon godinu dana rada razrešena sa te funkcije i na njeno mesto za v.d. direktora imenovana je Slavka Pešić.

Sud je presudom naložio Domu za nezbrinutu decu “Olivera Verica Đorđević” da iznos naknade štete maloletnoj devojčici uplati u dve rate najkasnije do 7. jula ove godine uz mogućnost obračuna zatezne kamate ukoliko iznos ne bude isplaćen u navedenom roku.
Ceo iznos od sto hiljada dinara, kako je saopštila kancelarija Mreže CHRIS u Vranu – Odbor za ljudska prava iz Vranja, biće uplaćen na devizni račun maloletne devojčice i oročen, stim što će ona novcem moći da raspolaže nakon što napuni osamnaest godina.
Ovo je još jedan uspešno okončani sudski proces koji pred domaćim pravosudnim organima vode advokati šest kancelarija Mreže Odbora CHRIS vode pred sudovima u Srbiji, navodi se u saopštenju kancelarije Mreže CHRIS u Vranju – Odbor za ljudska prava iz Vranja.