Saopštenje za javnost povodom press konferencije o decentralizaciji Srbije

2227

Akcija prikupljanja potpisa za dodeljivanje nacionalne frekfrence TV 5 završena je u subotu 13. maja 2006. Za 12 dana prikupljeno je 18.268 potpisa gradjana koji su izrazili želju da se u proces decentralizacije krene što hitnije, a da prva u nizu odluka republičkog parlamenta bude vezana za ponistavanje odluke o nedodeljivanju frenfrencije TV 5, u skladu sa zakonom i odgovarajućim podzakonskim aktima.

Akcija prikupljanja potpisa realizovana je u Nišu, Prokuplju, Leskovcu, Vranju i Zajecaru. Poslanici republicke skupstine koji dolaze iz Niša biće pozvani da učestvuju u TV emisiji “Gradski forum” (Produkcija Media Centra Niš) gde će imati prilike da odgovore građanima šta će preduzeti povodom njihovog zahteva. Građani koji su potpisali peticiju će, potom, dobiti pismo u kojem će osim službenih kontakata njihovih poslanika dobiti i njihove odgovore predstavljene u Gradskom forumu. Ukoliko su nezadovoljni tim odgovorima, na ovaj način, dobijaju priliku da ih pozovu i lično zatraže obrazloženja i pojašnjenja.

Javno zagovaranje decentralizacije Srbije nastavlja se akcijama do donošenja novog Ustava, odgovarajućih zakona i podzakonskih akata. Na inicijativu PROTECTA-e, do sada su se direktno u akciju ukljucili: Odbor za ljudska pravca Niš, Media centar Niš, Resurs centar Niš, Media i reform centar Niš, Centar za ljudska prava Niš, Centar za zastitu potrošača FORUM Niš, Niška studentska asocijacija, EHO Prokuplje i KRUNA Niška Banja. Podršku akciji dalo je do sada preko 30 NVO-a iz cele Srbije.