Sprečavanje novinara da radi svoj posao je onemogućavanje građana da budu informisani

576
Osnovno javno tužilaštvo iz Niša odlučilo je da ne pokrene postupak protiv radnika Javno-komunalnog preduzeća “Naissus”, koji su 21. februara napali novinara Milana Stojanovića dok je bio na svom radnom zadatku, piše N1.

Nakon preduzimanja svih radnji, prikupljanja obaveštenja od svih učesnika u kritičnom događaju i svih drugih radnji u pretkrivičnom postupku, kako su napisali iz Tužilaštva, nisu došli do saznanja „da su upućene reči pretnje napada na život ili telo“.

I zaista, radnici nisu fizčki nasrnuli na Stanojeviča, ali su ga, kako se vidi na snimku, opkolili i insistirali uz viku i dreku, pretećim tonom, da prestane da snima i tražili od njega da se legitimiše. On je na kraju svoj posao mora da završi uz policijsko obezbeđenje što je svojevrsni presedan u izveštavanju o komunalnim problemima u Nišu.

Stojanović je samo snimao izvođenje radova na vodovodnoj mreži.

Novinar ima pravo da istražuje sve okolnosti i činjenice o događajima koji su od interesa za javnost – piše u Kodeksu novinara Srbije.

Posebno sme da snima javnu provršinu, a posebno ako se na njoj odvijaju radovi u interesu javnosti.

Ja se nadam da će ovo biti izolovan slučaj. Tema kojom se bavio kolega je ‘par ekselans’ od javnog značaja i on je trebalo da završi svoj posao mirno bez ikakvih problema i bez incidenata. Ali, kažem, šalje se poruka zbog nekažnjivosti da svako kome se ne sviđa način izveštavanja ili ne želi da bude snimljen iz nekog razloga, može da napadne novinara kako bi sprečio da ta informacija izađe u javnost – rekla je za N1 još u februaru generalna sekretarka NUNS-a Tamara Filipović Stevanović.

Napad je osudilo i Udruženje novinara Srbije, ali bez obzira na to, odluka tužioca bila je da nema elemenata za pokretanje postupka protiv radnika. 

Zato novinarima kao jedina podrška ostaju građani. 

Svako ko sprečava novinara da prikupi informacije, bio on radnik ili poslanik, osim što krši zakone zapravo radi protiv građana, jer onemogućava njihovo pravovremeno i istinito informisanje.

#GrađanskiAlarm

Projekat Građanski Alarm podržan je u okviru programa podrške „Safejournalists.net“

Ovaj tekst je proizveden uz finansijsku podršku Evropske unije. Njegov sadržaj je isključiva odgovornost Odbora za ljudska prava Niš i ne odražava nužno stavove Evropske unije.