Zajedno za pristupačnost!

2098
Grad Niš je ovogodišnjim budžetom predvideo pet miliona dinara za uklanjanje arhitektonskih barijera na obrazovnim institucijama, kao i unutar njih. Prve škole gde će se ovo realizovati su OŠ Branko Miljković i Gimnazija 9. maj.

Uklanjanje barijera je rezultat javnog zagovaranja neformalne Koalicije za pristupačnost okupljene oko Odbora za ljudska prava Niš.

Kao završna aktivnost na projektu „Zajedno za pristupačnost“, održan je sastanak kojem su prisustvovali predstavnici pomenutih škola, gradski Većnik Bratislav Vučković, predsednik Saveta za rad sa osobama sa invaliditetom Nišavskog okruga, Jordan Ivanović, članovi udruženja koja čine Koaliciju za pristupačnost i članovi Odbora za ljudska prava Niš.

Na sastanku je bilo reči o dosadašnjim rezultatima projekta i daljim konkretnim koracima ka uklanjanju arhitektonskih barijera, kao i o administrativnim teškoćama sa kojima se škole susreću pri podnošenju dokumentacije za tendere.

Članovi udruženja osoba sa invaliditetom izneli su predloge i mišljenja u vezi sa rešenjima za uklanjanje arhitektonskih barijera, a članovi gradske uprave istakli su da je na školama sada zadatak da podnesu zahtev kako bi se što pre sproveo tender i krenulo sa radom.

Jedan od zaključaka sastanka je da se sve službe, škole i udruženja moraju češće sastajati i poboljšati komunikaciju radi efikasnijeg delovanja.