Tribina: Primena fotografske etike i medijskih zakona u praksi

2105
Tekst i foto: Ivan Dinić

Medijski Istraživački Centar

Zaštita autorskih prava medijskih fotografa ali i odgovornost fotografa u procesu informisanja, neke su od teme o kojima se govorilo na tribini „Primena fotografske etike i medijskih zakona u praksi“.

Tribina koju je organizovao Centar za razvoj fotografije iz Beograda održana je sa ciljem da se ukaže na važnost unapređenja etičkih standarda medija i podizanja nivoa medijske pismenosti.

tribina fotografija autorskaprava 4

„Nije novost da je etika jedno od ključnih mesta u okviru kojih se profesionalac, bio on novinar ili fotograf, razlikuje od onoga ko to nije. Naša ideja jeste da aktuelizujemo priču oko etičkog kodeksa, na kome radimo već godinu dana, kroz sastanke i debate koje uključuju novinarske i fotografske organizacije a sve sa ciljem da jasno determinišemo koji su to ciljevi i izazovi koji medijsku fotografiju razlikuju od one koja to nije.“ Zvezdan Mančić iz centra za razvoj fotografije

On je takođe istakao da mnogi mediji, pogotovo onlajn mediji prave i održavaju nelegalne arhive fotografija, koje su u prošlosti legalno bile dostupne, ali usled isteka zakonskog roka prava na njihovu upotrebu, čime mediji gube pravo na njihovo ponovno korišćenje. Što predstavlja lošu praksu, i kasnije je rezultiralo tužbama od strane fotografa, zarad ostvarivanja autorskih prava.

tribina fotografija autorskaprava 5

Mančić je podvukao da je osnovna tema ove tribine profesionalizacija foto novinarstva, i razlika između pravog foto novinarstva i onog koje to nije.

Milena Bratić Janković, advokat, je podsetila da naš zakon o autorskim i srodnim pravima pruža fotografiji puni obim autorsko pravne zaštite. Ona dodaje i da je fotografija zaštićena i na osnovu krivično pravne zaštite, pored koje postoje i različiti lex specialis zakoni koji dodatno to uređuju.

Dragan Đorđević iz Saveta za štampu dodaje da se nameće potreba da se asocijacije koje se bave fotografijom uključe u radu kako bi se dodatno precizirali etički standardi sa kojima će na kraju morati da se suoče pre ili kasnije oni koji žive od medijskog sadržavaja a da građane to mora itekako da interesuje. „Savet za štampu reaguje i po prijavi građana i ima rok od 40 dana da reši prijavu i apelujem na građane da ih podnose, jer kada pogledate malo ispod, u fokusu su javne ličnosti i ono u javnom prostoru, dok su najveće žrtve građani, dostojanstvo, privatnost i predpostavka nevinosti. I vrlo je jednostavno i lako podneti prijavu Savetu za štampu“.

tribina fotografija autorskaprava 1

Novinari Južnih vesti i TV Zona plus, Aleksandar Stankov i Danijela Ivanković u se složili da u medijima ima dosta kolegijalnosti i da usled žurbe za objavljivanjem vesti koriste i neformalne i direktne kontakte sa fotografima, kako bi dobili dozvole za objavljivanje, i da mediji u kojima rade imaju pozitivne prakse i uvek potpisuju izvore fotografija, bili oni profesionalni fotografi ili novinari.

„Svesni smo da je u medijima senzacionalizam prioritet i da tu postoji vrlo izražena negativna selekcija kada je etika u novinarstvu u pitanju, a možda čak i posebno u foto novinarstvu. Ova, i tribine koje organizujemo širom Srbije, imaju za cilj da se naprave suštinske razlike između onih koji su foto novinari, profesionalci koji razumeju da se nalaze u procesu informisanja javnosti i da samim tim njihov etički pristup jeste u skladu sa novinarskim pristupom, i onih koji se amaterski bave fotografijom“, izjavio je Zvezdan Mančić iz Centra za razvoj fotografije.

Na tribini je zaključeno da dobar pravni okvir postoji, ali da je neophodna veća volja medijskih profesionalaca, posebno u onlajn medijima, da postupaju u skladu sa načelima Kodeksa, koji jasno definiše etičku, odnosno neetičku praksu.

Tekst i foto: Ivan Dinić  

Marta Savić, Mediareform.rs, Fotografije u onlajn medijima: Potrebna veća odgovornost medijskih profesionalaca