Završen 1.festival dokumentarnog filma

2126

Koncertom grupe D-fence u klubu “Bauhaus” simbolično je zatvoren prvi festival dugometražnog dokumentarnog filma “Slobodna zona” u Nišu.

Tokom tri festivalska dana u Pozorištu lutaka Niš, publika je imala priliku da vidi uzbudljive i zanimljive dokumentarce koji prate aktuelna društvena dešavanja van uobičajenih informacionih tokova, a koji su prikazivani i nagrađivani na velikim svetskim festivalima. Pored projekcija filmova, festival je bio domaćin zanimljivim gostima sa kojima je niška publika mogla da razgovara o temama koje filmovi otvaraju- svakodnevnica „običnih“ ljudi koji se bore za svoja osnovna prava- pravo na dostojan život, pristojan posao i pristojnu platu, na detinjstvo, slobodu govora i slobodne medije, pravo na religiozno, seksualno i politićko opredeljenje, slobodno kretanje, život van imigrantskih getoa, bez okupacije, na život u miru . . . . .

Kroz interakciju publike i gostiju moglo se primetiti da niška publika želi da bude informisana i da poznaje svetsku dokumenarnu produkciju, što predstavlja plodno tle za napredovanje festivala. Preciznije, za publiku koju film interesuje ne samo kao zabava već i sredstvo edukacije i informisanja, Slobodna zona se pokazala kao pun pogodak. Za razliku od mainstream zabave, lišene dublje poruke, ovaj festival postaje zona u kojoj se smanjuje jaz između „tamo njhovog“ i „ovde našeg“ i pozicionira Niš na mapi dokumentarne filmske scene. Odbor za ljudska prava Niš zahvaljuje svojim donatorima i medijskim pokroviteljima, koji su pomogli uspešnu realizaciju Slobodne zone -REX, Kulturni centar B92 – Ambasada USA,  GO Medijana, Fabrika duvana Niš, u sastavu „Philip Morris International“, TV5 Niš, City radio, Medija centar Niš, TV Art Niš, kao i publici koja je zajedno sa nama bila u slobodnoj zoni od 26. do 28. maja 2006. godine.

Projektni tim: Dragan Đorđević, Miroslava Stojanović, Jelena Cvetković, Dragan Stoiljković, Saša Ristić Volonteri: Miroslav Medić, Milan Petrović.

OČEKUJEMO VAS U SLOBODNOJ ZONI 2007 !