Vlast pokazala bahatost i potpuno ignorisala čitav civilni sektor

2091

Koalicija protiv diskriminacije ocenjuje da je današnje neizglasavanje Povernika za ravnopravnost jasan pokazatelj da sadašnja vlast ne želi da omogući primenu Zakona o zabrani diskriminacije te da stav celog civilnog sektora ignoriše i ne uvažava.

Neuvićanjem da je kandidat Goran Miletić, čiji je izbor na mesto Poverenika za ravnopravnost podržalo 211 nevladinih organizacija, novinarska udruženja, čak i neki Nacionalni saveti manjina, jedini kvalifikovan i stručan kandidat koji je predložen u zakonski propisanoj proceduri i roku – predstavnici vlasti zapravo potpuno ignorišu i oglušuju se o predstavnike i pripadnike manjinskih grupa.

Smatramo da je krajnje neumesno dovoćenje u pitanje stručnosti Gorana Miletića, koji je punih deset godina svog profesionalnog rada, kako to uslovi i zahtevaju i zakon propisuje, proveo braneći i unapređujući ljudska prava u Srbiji. Takođe, licemerno je spominjati kao argument to da Miletić „ne može da dokaže da se deset godina bavio poslovima na zaštiti ravnopravnosti“ jer postoji sva potrebna dokumentacija koja upravo potvrđuje da je Goran Miletić od 2000. godine kontinuirano radio na pitanjima ljudskih prava i diskriminacije, te dostavljamo medijima na uvid ovu dokumentaciju. Krajnje neumesnim smatramo i isticanje Mileticevog nedostatka iskustva u zastupanju pred sudom, i to od strane onih čiji predloženi kandidat nije nikada radio na pitanjima ljudskih prava i suzbijanju diskriminacije.

Koalicija protiv diskriminacije najoštrije osuđuje i napade na Gorana Miletića u današnjem izdanju lista Kurir, te napis „srbomrzac“ i gotovo poziv na linč, i sa dubokom zabrinutošću konstatujemo da se slični napadi dešavaju svima koji beskompromisno brane ljudska prava u našem društvu.

Nakon skandaloznog povlaćenja Zakona o zabrani diskriminacije iz procedure prošle godine, smatramo apsolutno nedopustivim ponovnu opstrukciju mehanizama koji bi trebalo da štite i unapređuju ljudska prava u Srbiji.

Zahtevamo zato, da se u najskorijem roku, ponovi zakonom propisana procedura o izboru Poverenika za ravnopravnost, te da se na ovu značajnu funkciju izabere osoba koja ispunjava zakonske uslove i koja uživa punu podršku onih zbog kojih je Zakon o zabrani diskriminacije i donesen.

Koaliciju protiv diskriminacije čine: Centar za unapređivanje pravnih studija, Civil Rights Defenders, Gej-Strejt Alijansa, Labris – organizacija za lezbejska ljudska prava, Anti-trafiking centar, Mreža odbora za ljudska prava (CHRIS Network), Udruženje studenata sa hendikepom, Inicijativa za inkluziju „VelikiMali“ i Gayten LGBT.

U nastavku prosleđujemo dokumentaciju koja potvrđuje da se Goran Miletić kontinuirano bavi ljudskim pravima od 2000. godine.