Tužilac u Nišu goni žrtvu napada skinhedsa

2128

Organizacije za ljudska prava pozivaju Republičko javno tužilaštvo da preispita rad Opštinskog tužilaštva u Nišu zbog pokretanja postupka protiv Daria Milenkovića, aktiviste za ljudska prava iz ovog grada.

Opštinski tužilac u Nišu je po skraćenom postupku podneo optužni predlog protiv Daria Milenkovića, u kom mu se stavlja na teret da je naneo teške telesne povrede Milošu Brankoviću, 12. maja 2007. godine udarcima pivskom flašom u glavu i ubodom nožem u butinu.

Optuženi Milenković bio je jedan od žrtava napada organizovane grupe skinheds pokreta na posetioce koncerta u klubu niškog Pravnog fakulteta, održanog u okviru gostovanja “Mirovnog karavana” 11. maja 2007. godine. Prilikom napada, 10 ljudi je povrećeno i uhapšeno je dvoje skinhedsa. Jedan od napadača je i Dušan Đorđević koji je ranije osuđivan za napade na Rome, kao i za nanošenje teških telesnih povreda. Grupa skinhedsa je u dva navrata iste večeri napala posetioce koncerta, koji je bio uredno prijavljen policiji. Za vreme drugog napada, kada je jedan od napadača Miloš Branković povrećen, Milenković je bio u klubu i nastupao sa svojim bendom.

Protiv skinhedsa Dušana Đorđevića i Lazara Živkovića pokrenut je krivićni postupak zbog nasilničkog ponašanja, ali je sudija doneo oslobađajuću presudu 12. novembra 2009. godine. Organizacije za ljudska prava upozoravale su i tada da je postupak tužilaštva neadekvatan i da se zločini iz mržnje ne mogu kvalifikovati kao nasilničko ponašanje.

Tužilaštvo je postupak protiv Milenkovića povelo na osnovu izjave Miloša Brankovića, jednog od članova skinheads grupe koja je napala „Mirovni karavan”, da mu je Milenković naneo teške telesne povrede. Ovu tvrdnju Brankovića potkrepljuje samo izjava pomenutog Dušana Đorđevića, još jednog od napadača. Na ovaj način, pravosuđe u Nišu je dovelo žrtve napada skinhedsa u poziciju da odgovaraju za svoje postupke, dok su sami napadači oslobođeni svake odgovornosti.

Organizacije za ljudska prava pozivaju predstavnike medija i aktiviste za ljudska prava da prisustvuju sućenju Dariu Milenkoviću, koje će početi 9. marta u 11.30 časova u Opštinskom sudu u Nišu i tako pokažu solidarnost sa aktivistom za ljudska prava optuženim na osnovu izjava skinheadsa. Ovo je jedan od načina da se skrene pažnja svim nadležnim organima da zločini počinjeni iz mržnje moraju biti sankcionisani i da je dužnost vlasti da zaštiti građane od počinioca zločina.

1. Odbor za ljudska prava Niš
2. Odbor za ljudska prava Negotin
3. Centar za razvoj građanskog društva
4. Protecta
5. Centar za ljudska prava Niš
6. Centar za razvoj civilnih resursa Niš
7. Saopštenje podržali:
8. Inicijativa mladih za ljudska prava
9. Fond za humanitarno pravo
10. Građanske inicijative
11. Žene u crnom
12. Centar za kulturnu dekontaminaciju
13. Helsinški odbor za ljudska prava
14. Centar za unaprećenje pravnih studija
15. Beogradski centar za ljudska prava
16. Komitet pravnika za ljudska prava