Solidarnost kao prvi korak u borbi protiv ekstremizma

2019

„Da li je svaki ekstremizam fašizam? Nije. Da li svaki ekstremizam ako eskalira može postati fašizam i postane trajno neko političko stanje? Može?“, rekao je na gradskom forumu „Ekstremizam i radikalizam kao izazovi savremenog društva“ predsednik Saveza antifašista Vojvodine profesor dr Duško Radosavljević.

Veliki izazovi savremenog društva predstavljaju ekstremizam i radikalizam, kao i njihov krajnji oblik fašizam. Ono što profesor Radosavljević ističe kao pogubno u ovim ideologijama je podela ljudi na osnovu rase, nacije i veroispovesti:

Ekstremizam pokušava da nas natera da ne razmišljamo, da se ne družimo„, podvukao je on.

Istoričarka i građanska aktivistkinja Danica Stefanović navela je da fašizam nije pobeđen 1945. godine, već je tada samo završen Drugi svetski rat. U svakdonevici, ukoliko pratimo o čemu mediji izveštavaju uvidećemo fašizam.

„Manje reč fašizam, a više njegovi izvedeni pojmovi“, dodala je ona.

Stefanović je istakla da ekstremizma nema samo na našim prostorima, već da je prisutan u čitavom svetu, te da ima različite modele kako se manifestuje.

Različite pojave fašizma pojavljuju se korz mnoštvo oblika informacionih tehnologija i na najrazličitije načine menja i prilagođava se savremenom društvu“, zaključila je ona.

Dragan Đorđević iz Odbora za ljudska prava Niš podsetio je da loši socio-ekonomski uslovi predstavljaju pogodno tlo za bujanje ekstremizma, fašizma i nacizma. Međutim, on vidi problem i u sveprisutnom nasilju:

Javni prostor je pun nasilja i možete očekivati da se grupe dodatno ohrabruju i da svakom nasilno nameću svoje mišljenje ko drugačije misli i koje drugačiji po bilo kom osnovu“.

Đorđević je istakao da solidarnost među ljudima može da bude prvi korak u odgovoru zajednice na eksremne pojave. Međutim, on je dodao da je suštinski potrebna i odgovornost državnih institucija.