Šest LGBT organizacija demantuje ministra Čiplića

2071

Šest gej – lezbejskih organizacija za ljudska prava najoštrije osuđuju netačne izjave Ministra za ljudska i manjinska prava, Svetozara Čiplića, povodom press konferencije zakazane za 05. mart u prostorijama Palate Srbija.
Ovim putem želimo da demantujemo tvrdnje gospodina Čiplića da je izveštaj koji će sutra biti prezentovan „godišnji izveštaj svih LGBT organizacija za 2009. godinu“ jer dole potpisane organizacije nisu čak ni upoznate sa sadržajem izveštaja koji će sutra biti predstavljen. Zahtevamo zato od ministra da prestane da obmanjuje javnost te na taj način krivo predstavlja svoj odnos sa civilnim sektorom.
Posebno je nedopustivo da gospodin Čiplić manipuliše na ovaj način u situaciji kada već dve nedelje organizacije civilnog sektora, u nekoliko navrata, zahtevaju reakciju od njega – najpre u slučaju izbora Poverenika za ravnopravnost, što je ministarstvo dužno da učini u skladu sa članom 47. Zakona o zabrani diskriminacije, ali ministar to nije učinio. Drugi put, organizacije civilnog društva su osudile izjavu gospodina Čiplića u kojima iznosi netačne podatke o Goranu Miletiću kandidatu kojeg je podržalo 213 organizacija civilnog društva.
Takođe, podsećamo na nedavne izjave ministra kojima je pokazao neprijateljski i ignorantski stav prema organizacijama civilnog društva te zahtevamo od gospodina Čiplića da u najskorijem roku iznese istinu o sutrašnjoj prezentaciji s obzirom da dole potpisanih šest organizacija nije ni učestvovalo u izradi pomenutog izveštaja.

S poštovanjem,

Asocijacija Duga
Gayten LGBT Centar za promociju prava seksualnih manjina
Kvir Beograd
Labris – organizacija za lezbejska ljudska prava
NLO Novosadska lezbejska organizacija
SPY siguran puls mladih