Saopštenje za javnost povodom napada na Mirjanu Karanović u listu “Kurir”

2052

Koalicija protiv diskriminacije zahteva od države da zaštiti jednu od naših najvećih glumica Mirjanu Karanović od medijskog linča koji nad njom sprovodi beogradski dnevnik “Kurir”.

Ovaj list je u tekstu “Ispod Mire šiptari vire“ 21. septembra najprizemnije i divljački napao Mirjanu Karanović, koristeći govor mržnje, zamerajući joj na “grehu” što u svom novom filmu “Miruš” glumi Albanku.

U pitanju je ne samo napad na jednu veliku glumicu, već i uvredljivo izražavanje o jednom drugom narodu čime se podstiče diskriminacija i mržnja. “Kurir” je ovim tekstom počinio krivično delo izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti.

Država je dužna da iskoristi sve svoje mehanizme kako bi zaštitila Mirjanu Karanović i celokupnu javnost od nasilja “Kurira” i njemu sličnih medija, koji u hroničnom nedostatku spoljnih, počinju da proizvode unutrašnje neprijatelje. Ovakva vrsta javnog izražavanja direktno podstiče stvaranje atmosfere nesigurnosti i straha, što je suprotno interesima svih građana i građanki, bez obzira na njihovu nacionalnu ili bilo koju drugu pripadnost. Stoga zahtevamo od javnog tužioca da u skladu sa Krivičnim zakonikom preduzme odgovarajuće mere.

Koaliciju protiv diskriminacije čine sledeće nevladine organizacije: Švedski helsinški komitet za ljudska prava (SHC), Centar za unapređivanje pravnih studija (CUPS), Antitrafiking centar (ATC), Inicijativa za inkluziju VelikiMali, Gej strejt alijansa, Gejten – LGBT centar za promociju prava seksualnih manjina, Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR), Labris Organizacija za lezbejska ljudska prava, Mreža odbora za ljudska prava (CHRIS) i Udruženje studenata sa hendikepom (USH).