Saopštenje YUCOM-a

2089

Komitet pravnika za ljudska prava oštro osuđuje najnovije političke manevre DS-a oko izbora Poverenika za ravnopravnost, pretvarajući ga u nezakonit i nelegitiman proces. Ignorišući stav civilnog društva, koje je decenijama unazad angažovano na pitanjima suzbijanja diskriminacije u svim oblastima, o podobnosti najnovije ličnosti koja se predlaže za Poverenika za ravnopravnost, predstavnici vlasti ukazuju da se civilno društvo u Srbiji ne smatra relevantnim parterom u kreiranju demokratskih institucija.

Stepen uticaja civilnog drustva na društveno-političke tokove odlučujući utiće na nivo demokratićnosti jednog društva. Ličnosti na čelu nezavisnih institucija moraju imati široku podršku i poverenje građana. U suprotnom, nezavisne institucije neće biti prepoznate kao takve, kako od građana, tako ni od Evropske zajednice, kojoj Srbija, navodno, teži.

Dosadašnji proces izbora Poverenika za ravnopravnost ukazuje da će se osoba koja treba da vodi nezavisnu instituciju zapravo birati po političkoj podobnosti, a ne prema kvalitetima koji su eksplicitno odrečeni u zakonu. Ovu sumju potvrđuje i način na koji je odbačena prijava kandidata Miletića, odnosno odsustvo obrazloženja za ovakav postupak. Imajući u vidu da je Goran Miletić podržan od strane velikog broja nevladinih organizacija kao kandidat za Poverenika, Komitet pravnika za ljudska prava, vodeći se demokratskim vrednostima, smatra da bi jedino njegov izbor bio legitiman.

S poštovanjem,

Biljana Kovačević-Vučo
Predsednica Komiteta pravnika za ljudska prava – YUCOM