Nećemo fašizam u našem gradu!

2175

Juče, 22. juna 2017. je trebalo da se održi projekcija filma “Albanke su naše sestre”, u okviru projekta Nezavisnog društva novinara Vojvodine, BIRN Kosova i organizacije ForumZFDm, pod nazivom “Stvarni ljudi – stvarna rešenja”. Projekat je namenjen normalizaciji odnosa sa aspekta običnih građana i građanki i problemima sa kojima se susrećemo kao građani i građanke u svojim životima.

Ti naši obični životi su juče bili ugroženi kada nam je grupa od oko 50 pripadnika ekstremno desničarskih i klero-fašističkih organizacija pretila smrću ukoliko pogledamo film.

Iako je bila prisutna policija i do fizičkog povređivanja nije došlo, uprkos kamenicama i pljuvanju, policija nije uspela da spreči napadače da ugroze bezbednost učesnika i učesnica.

Aktivisti i aktivisktinje organizacija za ljudska prava, kao i drugi zainteresovani građani Niša, koji su želeli da uđu u Medija centar, nisu to mogli da učine od fašista koji su pretili svakome ko se približi ulazu u Medija centar.

Smatramo da reakcija policije nije bila adekvatna i da se građani zainteresovani da prate projekciju, uprkos prisustvu policije, nisu osećali bezbedno i zaštićeno. Očekivali smo da policija ukloni napadače i omogući nesmetano održavanje projekcije i tribine, ali to se nije dogodilo. Čak je jedna osoba u maskirnoj uniformi sa ekstremno nacionalističkim obeležjima, koja se predstavila kao četnički vojvoda, ušao u salu Medija centra i pretio “klanjem izdajnika” i  “50 četnika koljača”, zahtevao da se projekcija filma i tribina ne održi jer će on u suprotnom porazbijati prostorije Medija centra u Nišu i prebiti prisutne. Ista osoba pretila je i da će zapaliti zastavu Kosova i tako potencijalno izazvati požar u zatvorenom prostoru.

Zahtevamo od nadležnih državnih organa Srbije da pod hitno sprovedu istragu o jučerašnjim otvorenim pretnjama fizičkim nasiljem i smrću i kazne napadače.

Hoćemo da poručimo da je Niš i naš grad i da imamo pravo da ne mrzimo. Imamo pravo da se okupljamo i da  budemo bezbedni, imamo pravo da se informišemo, čak i kad informacije koje govore o zločinima iz najranije prošlosti nisu “svima po volji“. Očekujemo da grad Niš i nadležne institucije omoguće da film bude predstavljen javnosti bez ugrožavanja sigurnosti organizatora,  i pokažemo da da je naš Niš otvoren i istinoljubiv grad u kome nema mesta strahu i zastrašivanju!

Organizacije potpisnice saopštenja:

 1. Ženski prostor, Niš
 2. Odbor za ljudska prava Niš
 3. Grupa za decu i mlade Indigo, Niš
 4. Centar za razvoj građanskog društva Protecta, Niš
 5. Centar za prava Romkinja, Niš
 6. Nacionalna koalicija za decentralizaciju, Niš
 7. Kulturno oslobodilački pokret, Niš
 8. Centar za razvoj civilnih resursa, Niš
 9. Civil Rights Defenders
 10. Inicijativa mladih za ljudska prava, Beograd
 11. Odbor za ljudska prava, Negotin
 12. Labris – Organizacija ua lezbejska i ljudska prava, Beograd
 13. Jednakost, Beograd
 14. Praxis, Beograd
 15. Gayten LGBT, Beograd
 16. Centar za devojke, Niš

Saopštenje povodom napada i pretnji smrću na tribini “Albanke su naše sestre” u Nišu

Saopštenje Nezavisnog društva novinara Vojvodine, BIRN Kosova i ForumZFD  na engleskom i albanskom jeziku možete preuzeti na sledećem linku: Saopstenje – film – srpski, engleski, albanski