Kukasti krst stajao devet dana na bisti

2139

Nemar gradskih čelnika, Blic, 21.11.2010.

Tek posle devet dana uklonjen je kukasti krst sa spomenika Šabanu Bajramoviću. Verovatno spomenik ni juče ne bi bio prekrečen da reporter „Blica“ nije pozvao nadležne i upitao kada će sa spomenika slavnom romskom pevaču biti uklonjen sprejom iscrtan fašistički znak na postamentu, koji su nepoznati vandali još 11. novembra ispisali.

– Neka se stide Nišlije, duboko sam ogorčena zbog svega što se dešava. On nije bio ni ubica na fašista da mu na spomeniku stoji kukasti krst. Morale su nadležne gradske službe da odreaguju brže i da odmah, istoga dana, uklone taj znak. To je nepoštovanje jednog umetnika – kaže Šabanova udovica Milica Bajramović.

U Upravi za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj kažu da ne znaju zbog čega do juče fašistički znak nije uklonjen sa spomenika kralju romske muzike jer je nalog dat istog dana. U ovoj upravi je našem listu potvrđeno da je istog dana kada je uočen kukasti krst o tome obaveštena Direkcija za izgradnju grada kao nadzorni organ odakle je telefonskim putem izdat hitan nalog JKP „Gorica“ da se ovaj neprimereni znak ukloni. U „Gorici“ tvrde da o tome ne znaju ništa, ali da će ukloniti kukasti krst.
– Nisam video nikakav pismeni nalog niti znam da je bilo usmenog obaveštenja. Ali evo, odmah ću naložiti da se kukasti krst izbriše i on će biti uklonjen u toku dana – rekao je juče direktor „Gorice“ Branimir Jezdimirović.
Milena Ćelić iz Centra lokalne demokratije, niške NVO koja je članica Antifašističkog kolektiva, smatra da nadležni u Nišu nisu dovoljno ažurni kada su ovakve situacije u pitanju.

– Sramota je ne samo što ovaj kukasti krst stoji na spomeniku toliko dugo nego što takvih fašističkih obeležja ima na više mesta u gradu i što niko od nadležnih na to ne reaguje. Zato smo i planirali akciju u koju bismo uključili i nadležne gradske službe. One bi trebalo da znatno brže reaguju u ovim situacijama – kaže ona.
I Dario Milenković iz Centra za razvoj civilnih resursa, još jednog člana Antifašističkog kolektiva, smatra da bi gradske službe morale da budu ažurnije.
-Možda zato što se fašistička obeležja tako neažurno uklanjaju, imamo situaciju da svaki treći zid u Nišu ima kukasti krst ili neko slično nacističko obeležje. Mi smo hteli istoga dana da ga prekrečimo, ali smo dobili neformalno obećanje nadležnih službi da će to biti urađeno po hitnom postupku. Zato smo odustali od krečenja, da ne bi posle neko mogao da nam zameri da nešto radimo bez dozvole – kaže Milenković.