Završen četvrti filmski Festival Slobodna zona u Nišu

2141

Projekcijom filma “Zaliv” dobitnika Oskara za najbolji dokumentarni film 2010 godine, završen je četvrti po redu filmski festival Slobodna zona u Nišu. Tokom tri dana, festival je posetilo više od 1000 ljudi! Pažljiv odabir vrhunskih ostvarenja svetske dokumentarne produkcije i sjajna atmosfera obeležili su i ovogodišnje izdanje Slobodne zone i izazvali veliko interesovanje niške publike.

Festival je otvoren projekcijom filma “Burma VJ: Izveštavanje iz zatvorene zemlje” nagrađivanog dokumentarca danskog reditelja Andersa Ostergarda, koji nam je prikazao jedinstvnu sliku ustanka u Mijanmaru 2007. godine kroz objektive nezavisnih video reportera Demokratskog glasa Burme.

Drugog dana festivala prikazana su dva filma :

“Kako se kuvala istorija” Petera Kerekeša, filmska priča koja nas je odvela na putovanje kroz ključne istorijske datume, objave ratova, bitke i mirovne sporazume…Zasnovan na ličnim sećanjima vojnih kuvara iz svih krajeva Evrope, film osvetljava pozadinu “velikih istorijskih događaja” i predstavlja novi ugao gledanja na evropsku istoriju.
“Život uživo” film Ondi Timoner, jedine dvostruke dobitnice nagrade za najbolji dokumentarni film na filmskom festivalu Sandens, prikazao nam je opominjuću priču o tome šta možemo da učinimo dok virtuelni svet neizbežno preuzima kontrolu nad našim životima.

Četvrto izdanje Slobodne zone u Nišu zatvorile su projekcije filmova “Mladi u srcu” i “Zaliv”.
“Mladi u srcu” Stivena Vokera i Sali Džordž, priće o istoimenom horu penzionera koji su obradama pesama Sonic Youth-a, Ramones-a, Clash-a i dr. stekli svetsku slavu…
“Zaliv” u režiji vrhunskog podvodnog fotografa Luija Psihojosa, predstavlja neverovatnu priču o tome kako se Psihojos i odabrana ekipa aktivista, filmskih stvaralaca i ronilaca zaputila na misiju da prodru u skriveni zaliv u Japanu i saznaju istinu o mračnoj i smrtonosnoj tajni…