Četvrti filmski festival “Slobodna zona” u Nišu

2064

Odbor za ljudska prava Niš je, u saradnji sa kulturnim centrom Rex iz Beograda organizovao četvrti po redu filmski festival „Slobodna zona“ u Pozorištu lutaka Niš, od 12. do 14. maja sa početkom od 20h. Tokom festivala prikazano je pet  filmova koji su prikazivani i nagrađivani na prestižnim svetskim festivalima (Oskar, Kan, Toronto, Sandens).

Prve večeri festival je otvoren filmom: “Burma VJ: izveštavanje iz zatvorene zemlje”. Takođe, prvog dana festivala, 12. maja od 14h održan je i javni čas građanskog vaspitanja u Prehrambeno-hemijskoj školi u Nišu za učenike. Na javnom času građanskog vaspitanja prikazan je film “Burma VJ: izveštavanje iz zatvorene zemlje”, a nakon projekcije učenici su imali prilike da  razgovaraju o filmu kao i o stanju ljudskih prava u Srbiji sa profesorom Đokicom Jovanovićem.

Druge večeri festivala, 13. maja bile su zakazane dve projekcije: „Kako se kuvala istorija“ od 20h, kao i „Život uživo“ od 22h.

Festival „Slobodna zona“ zatvoren je 14. maja i to filmom „Mladi u srcu“ od 20h, kao i filmom „Zaliv“ od 22h.  Tokom tri dana, festival je posetilo više od 1000 ljudi, a projekcije su bile u sali Pozorišta lutaka, kao i prethodnih godina. Pažljiv odabir vrhunskih ostvarenja svetske dokumentarne produkcije i sjajna atmosfera obeležili su i ovogodišnje izdanje Slobodne zone i izazvali veliko interesovanje niške publike.