Bukom protiv mraka i u Nišu

2162

Autor: I.Petrović, Foto: Dragan Đorđević, Predrag Blagojević Izvor: Radio City

Juče je u više gradova Srbije, među kojima je i Niš, na gradskim trgovima održana akcija pod nazivom Bukom protiv mraka. Predstavnici medija okupljenih oko Grupe za slobodu medija i nekih udruženja građana, između ostalog, podsećali su da je dužnost novinara da postavljaju pitanja, bez obzira na to da li će uvek uspeti da dobiju adekvatne odgovore.

U isto vreme, na internet radiju Radio Aparat,  City radiju i još 7 lokalnih radio stanica (Radio Boom 93 u Požarevcu, Radio 021 u Novom Sadu, Radio Luna u Užicu, Radio Ozon u Čačku, Radio Prima Bajina Bašta, Radio 100 u Novom Pazaru, Radio Šabac) emitovan je petočasovni zajednički program u kome su eminentni srpski novinari govorili o medijskom mraku u Srbiji i pozvali građane da podrže slobodno i nezavisno novinarstvo.

Čitava akcija odisala je pomalo duhom romantike, pošto se nakon skoro dve decenije na svojevrsnom radio mostu, kojim je upravljao neumorno celih pet sati Veljko Pajović, poznati radijski voditelj, uz producentsku i tehničku pomoć Dušana Mašića i Tome Damnjanovića, muzičku podršku Daška i Mlađe, ponovo na strimu i u etru, okupila mini ANEM-ova mreža emitera. Nažalost, posle 20 godina, ponovo i na istom zadatku, zadatku odbrane profesije, medijskih i građanskih sloboda.

Akciju je organizovala Grupa za slobodu medija, a predstavnici medija koji se zalažu za slobodno novinarstvo, razgovarali su na punktovima u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Vranju i Kragujevcu sa građanima o 13 zahteva za prestanak urušavanja slobode medija u Srbiji koje su pre nekoliko dana predali premijerki Ani Brnabić, i sa punktova su se uživo uključivali u program. U Nišu je akcija održana ispred Medija centra u Obrenovićevoj ulici.

Zanimljive su bile reakcije građana Niša na akciju koju su organizovali mediji  i udruženja građana iz Niša koji su deo akcije Za slobodu medija.  Inače je oko 150 građanki i građana potpisalo podršku, što uopšte nije mali broj, ako se uzme obzir činjenica da je nedeljni dan bio prilično hladan te šetača nije bilo u uobičajenom većem broju.

Stariji gospodin je pomislio da bi na punktu mogao da potpiše zahtev za Senior karticu, da bi nakon objašnjenja o kakvoj se akciji zapravo radi rekao da podržava novinare. Kako je rekao – da bi konačno saznao “će bude li od te kartice uopšte nešto”.

Starija sugrađanka, od 80-ak godina,  je tražila letke akcije i bedževe duplo. Komšinica joj je kaže, nepokretna, a mnogo podržava medije i novinare, pa da joj odnese da pročitaju zajedno.

Podršku zahtevima novinara potpisuje i veoma simpatičan sredovečni bračni par. Uz osmeh kažu, da su već 50 godina zajedno. Oni su upoznati sa zahtevima Grupe za slobodu medija i podržavaju ih jer smatraju da građani imaju pravo da budu informisani.

Mnogo zanimljivih komentara i pitanja su imali prolaznici ali je jedan od najjačih utisaka na nas ostavio komentar mlađeg čoveka, koji je prišao i energično tražio da potpiše podršku. Na napomenu da bi valjalo da pogleda prvo letak sa zahtevima pre nego što stavi potpis, odmahnuo je rukom i odgovorio:

“Čuo sam malopre na radiju da su opet pretukli nekog novinara. Meni ne treba veći razlog od toga!”

Zahtevi Grupe za slobodu medija

Bukom protiv mraka flajer

#PodržiZahteve #BukomProtivMraka #ZaSloboduMedija

Bukom protiv mraka i u Nišu