Agencija za saradnju sa nevladinim organizacijama i evropsku harmonizaciju GU grada Beograda podržala kandidata Gorana Miletića

2073

Koalicija protiv diskriminacije obaveštava javnost da je Agencija za saradnju sa nevladinim organizacijama i evropsku harmonizaciju Gradske uprave grada Beograda podržala predlog za izbor Gorana Miletića za poverenika za zaštitu ravnopravnosti.

Saopštenje Agencije za saradnju sa NVO i evropsku harmonizaciju GU grada Beograda prenosimo u celosti:

Koalicija protiv diskriminacije

Poštovani,

Povodom predstojećeg izbora Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, Agenciji za saradnju sa nevladinim organizacijama i evropsku harmonizaciju grada Beogradu, obratili su se ovlaščeni predstavnici Koalicije protiv diskriminacije. Informisali su nas o celom toku aktivnosti oko predlaganja kandidata i da je ova Koalicija dala predlog za izbor Gorana Miletića na funkciju Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, a koji je pored ispunjavanja zakonskih uslova, svojim dosadašnjim radom u oblasti manjinskih prava i borbe protiv diskriminacije, pokazao stručnost u radu i posvećenost zalaganju za jednakost svih građana Srbije. Predlog je podržalo preko 200 značajnih i afirmisanih nevladinih organizacija širokog polja delovanja, a predlog je od strane zakonom ovlašćenog predlagača upućen Narodnoj skupštini Republike Srbije, u roku koji je dala predsednica Skupštine Srbije. Problem je nastao kada je drugi ovlaščeni zakonski predlagač, nedelju dana po isteku roka, dostavio predlog za izbor dr Milutina Đuričića na funkciju Poverenika za zaštitu ravnopravnosti. Primedba Koalicije se sastoji u tome da ovaj predloženi kandidat i pored vršenja dužnosti sudije Ustavnog suda, ne ispunjava zakonski uslov da se bavio diskriminacijom, manjinskim i ljudskim pravima u periodu od 10 godina.

Agencija za saradnju sa nevladinim organizacijama i evropsku harmonizaciju u svom dosadašnjem delovanju ostvarila je kontakt i saradnju u raznim oblicima, sa brojnim manjim ili većim, a u svemu značajnim i u raznim oblastima važnim nevladinim organizacijama. Iskustvo i rezultat takvog angažovanja je unaprećenje nivoa međusobne saradnje kao i značajan doprinos civilnog sektora u oblastima od značaja za grad Beograd.

Dostizanju ovakvog nivoa odnosa sa nevladinim organizacijama prethodio je strpljiv rad, stalna inicijativa prema ovim organizacijama, uz uvažavanje njihovih inicijativa, međusobnim informisanjem o pitanjima koja su od zajedni?kog interesa, jednom rečju uspostavljeno je međusobno poverenje.

U tom smislu, mišljenja smo da bi trebalo pokazati razumevanje i više sluha za predlog Koalicije protiv diskriminacije i podržati ga, obzirom da iza tog predloga stoje nevladine organizacije koje se bave upravo ovom oblašću, te da će iskustvo i dosadašnji rad i kandidata i navedenih organizacija doprineti afirmaciji institucije Poverenika za zaštitu ravnopravnosti i podizanju nivoa svesti o značaju ravnopravnosti kao tekovine moderne i istinske demokratije.

Danko Runić, direktor