21 nevladina organizacija iz Niša podržala predlog za izbor Gorana Miletića za poverenika za zaštitu ravnopravnosti

2085

Koalicija protiv diskriminacije obaveštava javnost da je do 12:00, 18.02.2010. primljena podrška 207 nevladinih organizacije iz cele Srbije, od kojih je 21 iz Niša, za predlog da Goran Miletić bude izabran za Poverenika za zaštitu ravnopravnosti.

Povodom ovog izbora, Koalicija protiv diskriminacije je na konferenciji za novinare, održanoj 16. februara u niškom Media Centru, još jednom pozvala Odbor za ustavna pitanja republičkog parlamenta da, kao jedinog kandidata koji je ispunio sve zakonski predvičene uslove i rokove kandidovanja, prihvati Gorana Miletića.

Takođe je upućen javni poziv svim parlamentarnim strankama i poslanicima republičkog parlamenta da podrže kandidata Koalicije protiv diskriminacije i na taj način ne ignorišu mišljenje niških nevladnih organizacija, koje smatraju da je Goran Miletić najkompetentniji za ovu funkciju, jer je dosadašnjim zalaganjem i radom dokazao da neće zastupati posebne interese neke odrećene grupe ljudi i da će svoj posao obavljati, kao i do sada, profesionalno i stručno.

Koalicija protiv diskriminacije istovremeno je uputila poziv Demokratskoj stranci da povuće svog kandidata za Poverenika za zaštitu ravnopravnosti Milutina ?uriči?a koji na osnovu podataka iz biografije nema iskustva u zaštiti ljudskih prava i ne zadovoljava zakonske kriterijume za mesto poverenika.

Izveštaj sa konferencije za novinare u niškom Media Centru emitovale sve regionalne TV stanice u glavnim informativnim emisijama.

Sledeće organizacije civilnog društva iz Niša su podržale kandidaturu Gorana Miletića za izbor Poverenika za zaštitu ravnopravnosti:

1. Centar lokalne demokratije LDA Niš

2. Centar za razvoj civilnih resursa Niš

3. Centar za razvoj gradjanskog društva PROTECTA Niš

4. Centar za regionalnu politiku Niš

5. Centar za samostalni život invalida Niš

6. CHRIS: Odbor za ljudska prava Niš

7. Centar za prava Romkinja Nis

8. Drustvo dobre akcije Niš

9. Društvo za pomoć MNRO Niš

10. Društvo za zaštitu i unaprećenje mentalnog zdravlja dece i omladine Niš

11. Evropski pokret u Srbiji, Niš

12. Evropsko udruženje studenata prava sa Pravnog fakulteta u Nišu – ELSA lokalna grupa Niš

13. Gradsko udruženje cerebralne i dečje paralize Niš

14. Medija i Reform Centar Niš

15. Niško Udruzenje studenata sa hendikepom

16. Resurs Centar Niš

17. Udruženje Romkinja Osvit Niš

18. Udruženje za pomoć osobama sa Down sindromom, Niš

19. Udruzenje paraplegicara nisavskog okruga Niš

20. Udruzenje distroficara Niš

21. Yurom Centar Niš

Članice Koalicije protiv diskriminacije su: Centar za unapređivanje pravnih studija, Civil Rights Defenders, Gej-Strejt Alijansa, Labris – organizacija za lezbejska ljudska prava, Anti-trafiking centar, Mreža odbora za ljudska prava (CHRIS network), Udruženje studenata sa hendikepom, Inicijativa za inkluziju „VelikiMali“ i Gayten LGBT.

Više informacija na www.stopdiskriminaciji.org