Saopštenje: Zaustavite zarobljavanje države u pravosuđu

2076

Javno upozorenje Državnom veću tužilaca, Republičkom javnom tužiocu i Visokom savetu sudstva: Zaustavite zarobljavanje države u pravosuđu

Organizacije civilnog društva pozivaju DVT, Republičkog javnog tužioca i VSS da rade svoj posao i zaustave dalje urušavanje institucija preko tabloida.

Postupanje Republičkog javnog tužioca, samo na osnovu pisanja tabloida, bez ikakve provere, ukazuje na odsustvo poverenja u instituciju kojom rukovodi i u članove te institucije. 

Takvo ponašanje ne može se razumeti drugačije, nego kao stavljanje Republičkog tužioca u funkciju napada na pojedine članove DVT, pre nego što je utvrđeno da li su se ogrešili o etičke norme.

Svaka sumnja u nepristrasnost nosilaca pravosudnih funkcija zahteva hitnu reakciju nadležnih organa. Međutim, objavljeni izvodi „mišljenja Etičkog odbora” ukazuju na to da je brza reakcija ovog tela u javnosti stvorila utisak da je krivica utvrđena i cela stvar je prepuštena kreiranim konstrukcijama, tabloidima i Gongovima.

Postupci su izmešteni iz institucija u medijsko blato tabloida i dovode do urušavanja kredibiliteta Državnog veća tužilaca i Visokog saveta sudstva, kao i ugrožavanja bezbednosti nosilaca pravosudne funkcije.

Upozoravamo da je mogući cilj ovakvih postupaka razrešenje svih nosilaca pravosudnih funkcija koji se usude da javno iznesu kritički stav vezan za dešavanja u profesiji. 

Ovaj slučaj nas je podstakao da ukažemo na fenomen, „zarobljena država u pravosuđu“, to jest da se institucije zloupotrebljavaju u interesu uske grupe na vlasti, umesto da rade u interesu prava građana. Rezultat svega toga je dalje urušavanje poverenja u ključni segment društva, PRAVOSUĐE.

Republički javni tužilac, DVT i VSS dužni su, po Ustavu, da obezbede samostalnost tužilaštva i nezavisnost sudstva i sudija kako bi javnost stekla poverenje u ove institucije i građani ostvarivali svoja prava.

Potpisnici:

 1. Slavko Ćuruvija fondacija
 2. Srbija u pokretu
 3. CRTA
 4. Inicijativa mladih za ljudska prava
 5. Građanske inicijative
 6. Komitet pravnika za ljudska prava JUKOM
 7. Beogradski centar za ljudska prava
 8. Helsinški odbor za ljudska prava
 9. Centar za praktičnu politiku
 10. Transparentnost Srbija
 11. Beogradski centar za bezbednosnu politiku
 12. Odbor za ljudska prava Niš
 13. Katalist Balkans
 14. Fondacija za otvoreno društvo, Srbija
 15. Odbor za ljudska prava Negotin
 16. Partneri Srbija
 17. Novi optimizam
 18. Evropski pokret u Srbiji
 19. Nacionalna koalicija za decentralizaciju
Press Release, September 16th, 2019