Saopštenje Mreže CHRIS

2071

Mreža Odbora za ljudska prava u Srbiji – CHRIS oštro protestuje zbog brutalnog napada i nasilnickog ponašanja policajca Gorana Velickovica prema Dragutinu Vidosavljevicu, advokatu Odbora za ljudska prava Leskovac.

Dragutin Vidosavljevic, radeci kao pravnik u Odboru za ljudska prava Leskovac, ucestvovao je u formiranju Mreže CHRIS sredinom 2000. godine i više puta dokazao svoju cestitost i želju da zaštiti žrtve kršenja ljudskih prava. Kako u Mreži CHRIS, tako i sada u leskovackom Odboru za ljudska prava, Dragutin Vidosavljevic je upravo radio na razotkrivanju policijske torture na jugu Srbije.

Napad na aktivistu organizacije za zaštitu ljudskih prava od strane policajca shvatamo kao opomenu i zaplašivanje svih koji žele da sankcionišu nasilnicko ponašanje policije, pogotovu na jugu Srbije. Ne treba da nas cudi smelost policajca Gorana Velickovica da preti i udara ljude po gradu, kada je u Srbiji praksa da se policajci “po kazni” šalju na jug Srbije, kada nema sankcionisanja od strane policijske uprave i generalnog inspektora, vec se daju saopštenja policije, koja od žrtve prave nasilnika.

Mreža Odbora za ljudska prava u Srbiji – CHRIS traži od generalnog inspektora Vladimira Božovica da javno osudi i pokrene postupak za sankcionisanje policajca Gorana Velickovica i javnost obavesti o preduzetim merama.

Ako gradane maltretiraju oni koji treba da cuvaju red i maltretiraju se oni koji treba da brane žrtve kršenja ljudskih prava, onda je Srbija u velikim problemima u pogledu poštovanja ljudskih prava.

U prilogu: SAOPšTENJE ZA JAVNOST ODBORA ZA LJUDSKA PRAVA U LESKOVCU