5. oktobar – 20 godina kasnije

2143
Photo: Novi Optimizam

Događajem pod nazivom  „5. oktobar – 20 godina kasnije“, u Nišu je obeleženo 20 godina od pobede nad autoritarnim režimom Slobodana Miloševića i početka demokratskih promena. Tom prilikom biće promovisana nova knjiga epidemiologa i profesora Medicinskog fakulteta u Beogradu u penziji dr Zorana Radovanovića, pod nazivom „Medicina, etika i politika“.

Na 20. godišnjicu od dana kada su građani ustali i zaustavili desetogodišnje razaranje države i društva, koje je počivalo na degradaciji svih vrednosti, zločinima i podsticanju straha i mržnje, razgovaraćemo o tome kako smo kao društvo ponovo došli u situaciju da se na ključnim pozicijama nalaze nastavljači politike devedesetih, dok se poniženi građani ponovo okreću apatiji, pesimizmu i pasivnosti. Tog 5. oktobra je dokazano da je pobeda moguća, ali kako da je ponovimo i da Srbija ovoga puta definitivno i trajno krene pravim putem?

Tim povodom, promovisan je i Manifest Novog Optimizma, dokument koji ne sadrži samo vrednosti oko kojih se okuplja naša organizacija, nego predstavlja i dijagnostički presek aktuelne društvene krize sa utvrđenim pravcima delovanja radi njenog prevazilaženja.

Na skupu su govorili:

Jelka Jovanović – novinarka lista „Danas“

Đokica Jovanović – sociolog

Nedim Sejdinović – novinar i član Skupštine Novog Optimizma

Gordana Bjeletić – glavna i odgovorna urednica portala „Južne vesti“

Dragan Đorđević – predsednik Odbora za ljudska prava Niš

dr Zoran Radovanović – epidemiolog, profesor Medicinskog fakulteta u penziji i autor knjige „Medicina, etika i  politika“

Skup su u prostorijama City Smart Radijazajednički organizovali Pokret Novi OptimizamJužne vesti i City Smart Radio, a uz podršku dnevnog lista „Danas“ Fondacije za otvoreno društvo.