Kompas Slobodne zone u Nišu

2234

Tokom ovogodišnje Turneje filmskog festivala Slobodna Zona, od sredine aprila do kraja juna, u preko 50 gradova i mesta u Srbiji potpuno besplatno prikazuju se najbolji filmovi sa 14. izdanja festivala, a 15. maja u Nišu nakon projekcija filma Srbenka  organizovan je govorni program Kompas Slobodne zone.

Tema govornog Kompas programa pod nazivom Identiteti koji bude nemir inspirisana je višestruko nagrađivanim dokumentarnim filmom Srbenka reditelja Nebojše Slijepčevića, koji se osvrće na događaj kada je 1991. u centru Zagreba ubijena dvanaestogodišnja devojčica srpske nacionalnosti. Generaciju kasnije kontroverzni reditelj Oliver Frljić postavlja pozorišnu predstavu o slučaju Aleksandre Zec u riječkom HNK. Naslovnu ulogu, igrom slučaja ili ne, u predstavi dobija Nina – dvanaestogodišnja glumica iz Rijeke srpskog porekla, koja ujedno postaje i glavna protagonistkinja Slijepčevićevog dokumentarca.

O tome šta je identitet i gde su granice naših identiteta, u kojoj meri je identitet naš izbor, ono na čemu radimo, što menjamo i prilagođavamo, ono u čemu uživamo i nosimo neprimento i čvrsto, a u kojoj meri je identitet ono što nam se nameće, poput etničkih identiteta koji nas zatvaraju u bodljikave žice neslobode ili rodnih identiteta koji nam propisuju sudbinu nezavsno od naše volje, na tribini u Nišu nakon projekcije filma ,,Srbenka,, govorili su: filozoftkinja Milica Rašić, novinar  Aleksandar Stankov novinar i urednik govornog programa Kompas Ivan Milenković. 

Turneja Slobodne Zone u Nišu, program Kompas na temu: Identiteti koji bude nemir

O identitetima koji bude nemir na tribini u Nišu nakon projekcije filma ,,Srbenka,, govore: Milica Rašić filozoftkinja, Aleksandar Stankov novinar i Ivan Milenković urednik govornog programa Kompas Slobodna Zona / Free Zone Film Festival

Posted by Odbor za ljudska prava Niš on Wednesday, May 15, 2019
O identitetima koji bude nemir na tribini u Nišu nakon projekcije filma ,,Srbenka,, govore: Milica Rašić  filozoftkinja, Aleksandar Stankov novinar i Ivan Milenković urednik govornoog programa Kompas Slobodna Zona / Free Zone Film Festival

Kompas se u okviru 13. Turneje filmskog festivala Slobodna zona organizuje uz podršku Grupe 484, a u partnerstvu sa Odborom za ljudska prava Niš i Otvorenim univerzitetom Subotica.