Građani moraju da znaju istinu, funkcioneri moraju da trpe veći stepen kritike

455
Otac narodnog poslanika Srpske napredne stranke iz Vranjske Banje Slaviše Bulatovića na svom Fejsbuk profilu napao je i izvređao novinare Danasa, N1 i portala “Info Vranjske”, nazvavši ih "stokom novinarskom“. Zatim je na istoj mreži izvređao novinara vranjskog portala Slavomira Kostića. 

Velimir Bulatović vređao je novinare nekoliko nacionalnih medija, a najviše se obrusio na novinara “Info Vranjske”.

Koji dan nakon kasnije i Gradski odbor SNS-a izdao je saopštenje u kojem “InfoVranjske” naziva “đilasovim portalom” i aludira da glavni urednik Mihajlo Stojković “pokušavao nešto da zamota”.

Naprednjaci u Vranju poslednjih godina imaju seriju saopštenja u kojima često najprizemnijim rečnikom, uvredama i insinuacijama govore o radu portala “InfoVranjske”, njegovom sadašnjem, ali i bivšem uredniku pokojnom Saši Stojkoviću Babačkom.

Mihajlo Stojković smatra da su i poslednje uvrede još jedan napad na nezavisno novinarstvo u Vranju.

Očigledno je da oni ne umeju ili ne žele da razgovaraju, već je njihov jezik, jezik vređanja. Portal neće odustati od svojih principa i prakse, bez obzira na vređanja, ponižavanja i učestale pretnje. Naša misija je jasna, građani grada Vranja moraju da znaju istinu, i od nje nismo odustali, niti planiramo“, rekao je – Stojković.

Reagovalo je Nezavisno udruženje novinara Srbije, koje u svome saopštenju kažu da najoštrije osuđuje vređanje novinara od strane Velimira Bulatovića. NUNS poziva funkcionere da budu spremni na kritiku jer im je i to u opisu posla.

Pozivamo gospodina Bulatovića, kao i sve političke funkcionere i ljude bliske njima da budu pristojni u svojim odgovorima na izveštavanje novinara koje je u javnom interesu građana. U skladu sa zakonom, nosioci javne i političke funkcije moraju da trpe veći stepen kritike koja se odnosi na rezultate njegovog rada, a u vezi je sa obavljanjem njegove funkcije bez obzira na to da li se oseća lično povređenim iznošenjem tih mišljenja – saopštavaju iz NUNS-a.

Reagovalo je i Udruženje novinara Srbije, a “Info Vranjske” godinama trpe pritiske zbog svog kritičkog izveštavanja.

Novinarima su najveća podrška građani zbog kojih i rade svoj posao, pa na kraju i trpe uvrede i napade.

#GrađanskiAlarm

Projekat Građanski Alarm podržan je u okviru programa podrške „Safejournalists.net“

Ovaj tekst je proizveden uz finansijsku podršku Evropske unije. Njegov sadržaj je isključiva odgovornost Odbora za ljudska prava Niš i ne odražava nužno stavove Evropske unije.