U Nišu “Rijaliti u invalidskim kolicima” pokrenuo diskusiju

2142
Poznati proveli dan u invalidskim kolicima; foto: print screen/youtube

Autor:M. JovanovićIzvor:Južne vesti

Iako čak 10% stanovništva čine osobe sa invaliditetom, kako su naveli u Odboru za ljudska prava, ulice, zgrade i lokali svake vrste retko kada su im prilagođeni. Ovim povodom prikazan je u Nišu kratkometražni film “Rijaliti u invalidskim kolicima” i organizovana panel diskusija, ali se na njoj, kako kažu u Media i reform centru, nisu pojavili predstavnici Direkcije za urbanizam i Direkcije za javni prevoz, iako su bili pozvani.

Što se tiče samog filma, reč je o grupi poznatih, koji su jedan dan proveli u invalidskim kolicima, kako bi na svojoj koži mogli da osete kako je osobama, koje su primorane da se uz pomoć njih kreću stalno.

Upravo arhitektonske barijere su jedan od gorućih problema, kako je istakao upravitelj fondacije PONS Ivan Novković, kada je u pitanju kvalitet života osoba sa invaliditetom.

Ovaj film, koji je urađen na afirmativan način, obrađuje temu koja je nama jako važna, a to su arhitektonske barijere – ispričao je Novković.

 

Autorka je glumica i aktivistkinja Sandra Silađev, koja je bila jedna od učesnica “eksperimenta”. U samom filmu može se videti sa kojim se sve problemima susreću osobe u invalidskim kolicima u svakodnevnim aktivnostima, ali i da je veliki broj ljudi spreman da pritekne u pomoć.

I gradski autobusi veliki problem

Iako postoje pomaci, kada je reč o pristupačnosti pojedinih zgrada, govornici na diskusiji bili su saglasni u tome da medicinske i socijalne ustanove, gradske i institucije kulture, te pošte i banke, treba dodatno da se adaptiraju.

Tu su bili predstavnik Odbora za ljudska prava Dragan Đorđević, upravitelj PONS-a Ivan Novković, te jedan od članova Udruženja distrofičara Niša Peko Ristić. On je istakao da je samo to što je, dok se kreće gradom, uglavnom primoran da ide kolovozom, dovoljan motiv za nastavak borbe.

Veliki problem za osobe sa invaliditetom, osim prepreka u gradu, jeste i korišćenje gradskih autobusa. Vozači nemaju razumevanja za osobe sa invaliditetom, pa staju daleko od ivičnjaka na stanicama ili ne žele da pruže pomoć pri otvaranju rampe – kažu govornici.

 

Kao još jedan od gorućih problema on navodi, kako su preneli u Media i Reform centru, što nemaju svi gradski autobusi rampe, jer to nije bio jedan od uslova na tenderu Direkcije za javni prevoz.

Inače, diskusiji su se priključili i profesori i učenici Trgovinske škole, koji sarađuju sa Specijalnom školom “14. oktobar” i tako daju svoj doprinos inkluziji.

Dan u invalidskim kolicima pokazao aktivistima šta sve može biti problem za osobe, koje su primorane da ih koriste.