„Rijaliti u invalidskim kolicima“ prikazan u Nišu

2071
"Rijaliti u invalidskim kolicima" u EU info point-u Niš, foto: MRCN/N.S.

Mediareform.rs , Nemanja Stevanović, 14. Decembra 2017.

Mladi su oni koji mogu da menjaju stvari i kada su u pitanju problemi osoba sa invaliditetom, zaključak je jučerašnje diskusije nakon projekcije kratkometražnog filma „Rijaliti u invalidskim kolicima“. Posetioci EU info pointa imali su priliku da premijerno u Nišu pogledaju kako se grupa poznatih, među kojima i autorka filma Sandra Silađev, snašla u ulozi korisnika invalidskih kolica.

Kako autori navode, želeli su da vide kako izgleda dan osoba sa invaliditetom i na koje sve probleme nailaze. Veliki broj prolaznika im je pomogao kadgod bi naišli na prepreku koju ne mogu da savladaju, istakli su autori u filmu.

Ovaj film, koji je urađen na afirmativnan način, obrađuje temu koja je nama jako važna, a to su arhitektonske barijere“ rekao je u diskusiji Ivan Novkovićupravitelj fondacije PONS, i dodao da se svakodnevno osobe sa invaliditetom susreću sa situacijama prikazanim u filmu.

Dragan Đorđević, Odbor za ljudska prava Niš,
foto: MRCN/N.S.

Dragan Đorđević iz niškog Odbora za ljudska prava prisutne je podsetio da čak deset procenata stanovništva čine osobe sa invaliditetom, kao i da se barijere ne tiču samo osoba sa inavaliditetom, već i starih i majki sa decom.

Suština ljudskih prava je odgovornost zajednice za one koje smo onemogućili da budu ravnopravni sa nama“ dodao je Đorđević.

Pomaka ima što se tiče barijera, pristupačnosti i dostupnosti, ali to su uglavnom zasluge udruženja osoba sa invaliditetom. Sagovornici u diskusiji saglasni su da ti pomaci nisu dovoljni i da medicinske i socijalne ustanove, gradske i institucije kulture, kao i pošte i banke treba da budu dostupne ili makar pristupačne kao što su tržni centri u gradu koji su planski tako sagrađeni ili adaptirani.

Svoje iskustvo u borbi za pristupačnost na ulici izneo je Peko Ristić iz Udruženja distrofičara Niša, koji je zaslužan za pristupačnost Narodnog pozorišta osobama sa invaliditetom. Ristić je istakao da je činjenica da se gradom uglavnom kreće kolovozom podstrek za dalju borbu.

Ivan Novković, fondacija PONS, foto: MRCN/N.S.

Veliki problem za osobe sa invaliditetom, osim prepreka u gradu, jeste i korišćenje gradskih autobusa, što su Ristić i Novković posvedočili ličnim iskustvom. Vozači nemaju razumevanja za osobe sa invaliditetom, pa staju daleko od ivičnjaka na stanicama ili ne žele da pruže pomoć pri otvaranju rampe, naveli su oni. Još jedan problem su i autobusi sa rampom, čiji broj nije bio jedan od uslova na tenderu JKP Direkcije za javni gradski prevoz, i njihova frekventnost koja varira od jednog do nekoliko u sat vremena na istoj liniji.

Učešće u diskusiji uzeli su profesorka Ivana Mitić Vučković i profesor Bojan Marković iz Trgovinske škole sa svojim učenicima. Oni su naveli da već godinama unazad pričaju o svakodnevnim problemima osoba sa invaliditetom i pronalaze načine kako da pomognu. Ova škola kroz projekat „Povezani kreativnošću“ sarađuje sa specijalnom školom „14. oktobar“ i time daje doprinos inkluziji.

Učesnici diskusije i predstavnici škole dogovrili su zajedničku saradnju u podizanju svesti mladih o problemima osoba sa invaliditetom.

Predstavnici Direkcije za urbanizam i Direkcije za javni prevoz, iako pozvani, nisu pristustvovali događaju, pa se moguća rešenja koje Grad može da ponudi nisu čula.

Uz pristanak autora, projekciju filma Rijaliti u invalidskim kolicima u Nišu organizovali su EU info point Niš i Media i reform centar Niš.