Da škole budu pristupačnije učenicima u kolicima

2072

Grad Niš je ovogodišnjim budžetom predvideo pet miliona dinara za uklanjanje arhitektonskih barijera na pojedinim obrazovnim institucijama, kao i unutar njih. Ovo je rezultat javnog zagovaranja Odbora za ljudska prava Niš i organizacija osoba sa invaliditetom, odnosno neformalne Koalicije za pristupačnost.

Ono na čemu će Koalicija insistirati je da se opredeljena sredstva utroše za ono za šta su i namenjena, da se ne bi ponovila situacija od pre sedam godina. I tada je deo budžeta bio predviđen za poboljšanje pristupa školama, ali konkretnih rezultata nije bilo.

Predlaže se da Gimnazija ‘9. maj’ dobije lift, kao i škole ‘Branko Miljković’ i ‘Nikola Tesla’, i da ‘1. maj’ u Trupalu dobije pristupnu rampu”, kaže Dragan Đorđević iz Odbora za ljudska prava i dodaje da bi Sekretarijat za investicije u Nišu trebalo uskoro da uradi precizan plan aktivnosti.

Mi ćemo do kraja meseca organizovati skup u Gradskoj kući, kojim ćemo skrenuti pažnju donosiocima odluka, kako se ne bi ponovila situacija iz 2012. godine, kada je postojala budžtska odluka, koja nije realizovana”, najavljuje Đorđević.

U okviru projekta “Glas zajednica o EU integracijama: Podsticaj dijalogu OCD i lokalnih vlasti oko javnih politika”, Odbor za ljudska prava Niš bavi se javnim zagovaranjem na temu uklanjanja arhitektonskih barijera na obrazovnim ustanovama.

#EUglasno #EUjasno Glasno i jasno o EU