Obeleležen 9. maj, Dan pobede nad fašizmom

2311

Antifašistički kolektiv grada Niša u cilju negovanja antifašističke tradicije i promocije antifšističkih vrednosti obeležio je 9. maj, Dan pobede nad fašizmom.

U Medija centru u Nišu, 9. maja, u 12h, održana je konferencija za štampu. Na konferenciji su govorili: Osman Balić, YUROM centar, Hristina Piskulidis, Ženski prostor, Milan Krstev, Odbor za ljudska prava Niš, Dušan Vukašinović, Centar za razvoj civilnih resursa i Sead Đulić, reditelj predstave “Oda radosti (deveta nedovršena)”

Milan Krstev ispred Odbora za ljudska prava  govorio je o pojavnim oblicima fašističkog  ponašanja od strane pojedinaca u Nišu. Prisutne je podsetio da i dalje nisu otkrijeni počinoci nemilih događaja poput bacanja bombe tokom koncerta grupe Kal u klubu Feedback, skrnavljenja spomenika Šabanu Bajramoviću na Keju, ispisivanja grafita fašističke sadržine na spomenik na Bubnju, kao i na najnoviji čin presecanja i odnošenja banera Antifašističkog kolektiva ispred Narodnog pozorišta u Nišu. Sve ovo ide u prilog činjenici da je fašizam i dalje prisutan u našem društvu. Osman Balić ispred Yurom centra i Hristina Piskulidis iz Ženskog prostora  govorili su o značajnosti obeležavanja Dana pobede nad fašizmom i o sveprisutnosti istorijskog revizionizma u Srbiji. Dušan Vukašinović ispred Centra za razvoj civilnih resursa najavio je pozorišnu predstavu mladih glumaca iz Mostara, “Oda radosti (deveta nedovršena)” koja je održana istog dana, dok je Sead Đulić, reditelj predstave govorio nešto više o samoj predstavi.

Tog dana, od 17h, u prostorijama Ženskog  prostora održano je uvodno predavanje u okviru ovogodišnjih Antifašističkih studija. Učesnici na predavanju bliže su upoznati sa Revolucionarnom socijalističkom organizacijom Marks21 kroz predstavljanje njihovog specijala o ženskom pitanju SOLIDARNOST (borba za žensko oslobođenje).

U Narodnom pozorištu, od 20h, u organizaciji Centra za razvoj civilnih resursa, održana je pozorišna predstava Mostarskog teatra mladih, “Oda radosti (deveta nedovršena)”. Predstava govori o ratovima, stradanjima, predrasudama i podeljenosti, a zasniva se na dokumentima, intervjuima i istinitim događajima.

U petak, 10. maja,  od 17h, ispred TPC Kalča, u organizaciji Centra lokalne demokratije LDA održan je ulični performans “Igra diskriminacije”. Ovim performansom mladi su želeli da ukažu na oblike diskriminatornog postupanja u savremenom društvu i da skrenu pažnju javnosti na stepen tolerisanja diskriminativnih oblika ponašanja. Kroz simulaciju igre, prikazane su scene sukoba različitih marginalizovanih društvenih grupa i građana sa desničarski orijentisanim društvenim stavom.

Antifašistički kolektiv grada Niša čine aktivisti i aktivistkinje organizacija civilnog društva: Odbor za ljudska prava Niš , Ženski prostor, Centar za razvoj civilnih resursa CRCR, Centar za razvoj lokalne demokratije LDA, YUROM centar i Centar za devojke.

Južne vesti – Nestao transparent “Dan pobede nad fašizmom”

City radio – Transparent Antifašističkog kolektiva skinut u toku noći

Južne vesti – “Oda radosti” Mostarskog teatra u Nišu

City radio – Mostarski teatar večeras u Narodnom pozorištu