Završen šesti filmski festival “Slobodna Zona” u Nišu

2157

Pod sloganom “Sutra” završen je šesti filmski festival Slobodna zona u Nišu, u trajanju od 28. do 30. maja. Tokom tri dana trajanja festival je posetilo više od 300 ljudi.

Prvo veče festivala prikazana je projekcija dokumentarnog filma “Deponija” Lusi Voker. Savremeni umetnik i fotograf Vik Muniz prikazao je  najveću deponiju na svetu u Rio de Ženeiru.

Projekcijom filma “Naš rajski vrt” Manoa Kalila počelo je drugo veče Slobodne zone u Nišu. Duhoviti dokumenatrni film o “starosedeocima” i “strancima”, rakiji, tradiciji i multikulturalizmu, autentičnom mikrokosmosu u kome pripadnici neprijateljskih nacija i konfesija ipak uživaju u mirnoj koegzistenciji. Drugi termin bio je rezervisan za film “Naftovod” Ristearda O’Domnejla. Priča o stanovnicima irskog priobalnog mesta koji zbog očuvanja svojih malih poseda dolaze u sukob ne samo sa velikom naftnom kompanijom Šel – zagađivačem njihovih zemljišta, već naposletku i sa samom državom.

Treće veče festivala počelo je filmom “Zidovi” Gustava Tareta. Žanrovska kombinacija romanse i komedije sa elementima drušvene kritike koji ispituje motiv samoće u modernom svetu, otvarajući vedru mogućnost da se zidovi ipak poruše. Projekcijom filma  “Pismo ocu” Srđana Keča, zatvoren je šesti filmski festival Slobodna zona u Nišu. Dokumentarac koji se na dubok i smeo način bavi suočavanjem čoveka sa prošlošću i preispitivanjem individualnih odgovornosti ljudi zahvaćenih turbulentnim kretanjima istorije.

Organizatori Slobodne zone u Nišu su Odbor za ljudska prava Niš i Niški kulturni centar, a medijski prijatelji  RTV5 Niš, Media Centar Niš i Južne vesti.