Završen sedmi filmski festival Slobodna zona u Nišu

2131

U četvrtak, 19. aprila 2013. u Niškom kulturnom centru pred oko 70 gledalaca održano je poslednje veče Slobodne zone u Nišu. Tokom tri dana trajanja festival je posetilo više od 300 ljudi, a organizovana je i dodatna projekcija filma Hana Arent, rediteljke Margaret fon Trota. Organizovana je i posebna projekcija filma Ponovo zajedno (Deset godina nakon rata) za učenike srednjih škola, kao i razgovor nakon filma.

Pre početka projekcije filmova publici su se obratili Marija Mirković ispred Odbora za ljudska prava Niš, kao i Dejan Dabić urednik  Filmskog programa NKC-a. Dejan Dabić  je najavio projekcije filmova koje su planirane za poslednje veče Slobodne zone u Nišu dok je Marija Mirković izrazila zahvalnost publici za interesovanje i dolazak na projekcije filmova, u nadi da će naredni Filmski festival Slobodna zona biti još posećeniji.

Veče je počelo projekcijom filmaFilipa Falardoa Gospodin Lazar. Ovaj film nominovan za Oskara za najbolji strani film, jeste dirljiva priča o đacima koji su potrešeni smrću omiljene nastavnice i njihovim strategijama suočavanja sa patnjom zbog iznenadnog gubitka. Gospodin Lazar, pedesetpetogodišnji imigrant iz Alžira pomaže učenicima da prihvate gubitak, ali istovremeno uči da prihvati i sopstvenu bolnu prošlost.  Falardoov film, duboko osećajan i bogat humorom, jeste priča o skromnom čoveku koji, sklanjajući sopstvenu patnju u stranu, uspeva da pomogne deci da prevladaju parališuću situaciju smrti.

Filip Falardo je kanadski reditelj koji je režijom počeo da se bavi nakon studija političkih nauka i međunarodnih odnosa. 2000. je režirao prvi igrani film Leva strana frižidera, koji je prikazan na brojnim festivalima – u Montrealu, Vankuveru, Roterdamu, Parizu, Londonu. Drugim dugometražnim igranim filmom Kongorama Falardo je zatvorio festival u Kanu 2006. Njegov treći igrani film Nisam ja, kunem se osvojio je nagradu za najbolji film na festivalu u Berlinu, 2006.

FESTIVALI I NAGRADE

Nagrada za najbolji kanadski igrani film, Toronto filmski festival, 2011.

Međunarodni filmski festival u Lokarnu, 2011.

Međunaroni filmski festival Sandens, 2012.

Nakon filma Gospodin Lazar, održana je projekcija filma rediteljke Dane Budisavljević Nije ti život pjesma Havaja. Pet godina nakon poslednjeg zajedničkog susreta, rođendanska proslava ponovno okuplja članove obične četvoročlane porodice. Svi oni počinju da se pitaju zašto su okrenuli leđa jedni drugima…Da li im razgovor o duboko zakopanim porodičnim  tajnama može pomoći da ubuduće jedu bez grča u želucu? Može li im neuspela rođendanska torta pomoći da prevladaju prošlost? Film kroz rituale porodičnih ručkova govori o tome koliko je važno osećati  da nas prihvataju oni koje volimo.

Dana Budisavljević je autorka nekoliko nagrađivanih dokumentarnih filmova poput filma “Sve 5” (Factum, 2004.) za koji je dobila Gran Pri na Danima hrvatskog filma 2005. Diplomirala je filmsku i TV montažu, a još tokom studija je pokrenula prvi studentski filmski festival pod nazivom F.R.K.A. Bila je član najuže organizacijske ekipe Filmkog festivala u Motovunu, a 2005. godine zajedno s Nenadom Puhovskim pokrenula je najveći regionalni dokumentarni filmski festival – ZagrebDox. Zajedno sa koleginicom Olinkom Višticom 2006. godine osnovala je produkcijsku kuću Hulahop.

FESTIVALI I NAGRADE

Nagrada publike i Posebno priznanje žirija, Međunarodni festival dokumentarnog filma u Zagrebu – ZagrebDox, 2012.

Balkanska nagrada za najboljeg mladog reditelja, Međunarodni festival dokumentarnog filma u Prizrenu – DokuFest, 2012

Nagrada Rough Cut na radionici Docu Rough Butique, Sarajevski filmski festival, 2011.