Mogli su i referendum: Opština raspisala TENDER za brisanje kukastog krsta sa spomenika Šabanu Bajramoviću

2044

Blic, 22. 04. 2013.

Spomenik pevaču Šabanu Bajramoviću koji je oskrnavljen polivanjem farbe i crtanjem kukastog krsta na postamentu nije očišćen ni posle skoro mesec dana, pa turiste i prolaznike na Nišavskom keju dočekuje neprimeren prizor. Iz Direkcije za izgradnju grada Niša ranije je saopšteno da se čeka da nadležna gradska uprava raspiše tender za uklanjanje grafita, nakon čega će spomenik biti očišćen, ali to do juče nije učinjeno.
– Zaista je neverovatno da se nije našla nijedna gradska služba od toliko javnih preduzeća koja je mogla da pošalje radnike da uklone sramne grafite i obrišu farbu kojom je poliven spomenik. Meni je to apsolutno neverovatno. Treba reći da to nečinjenje gradskih službi dodatno ohrabruje sve one koji šire poruke mržnje i diskriminacije u našem gradu, u ovom slučaju prema romskoj manjini – kaže za „Blic“ Dragan Đorđević, koordinator mreže odbora za ljudska prava u Srbiji CHRIS.  On smatra da je ovakvo stanje posebno neprihvatljivo u godini proslave Milanskog edikta, jer se šalje ružna slika iz Niša.
U Direkciji za izgradnju grada kažu pak da su im ruke vezane dok se ne završi kompletna tenderska procedura, ali da se nadaju da će spomenik biti očišćen do 1. maja.

– Tender je upravo završen i izabrana je firma „Kika gradnja“ kojoj će biti povereno uklanjanje grafita u Nišu. Predviđeno je da se 26. aprila potpiše ugovor s njima i zatražićemo da se prioritetno očisti Šabanov spomenik – kaže portparol Direkcije za izgradnju Dragan Videnović. On kaže da je Grad je predvideo novac za uklanjanje grafita na posebnoj poziciji u sklopu programa održavanja komunalne infrastrukture, ali da nalog za čišćenje nije mogao da bude izdat pre nego što se izabere izvođač radova na tenderu.

– Raspisivanje tendera je bilo malo pomereno jer je došlo do izmene iznosa novca za ove namene. Prvobitno je programom bilo planirano milion dinara, ali je gradonačelnik odlučio da se taj iznos smanji na 300.000 dinara, pa se čekalo da se odobri konačna suma objašnjava Videnović.

Od kada je postavljen, 12. avgusta 2010. godine, spomenik kralju romske muzike više puta je skrnavljen rasističkim parolama i crtanjem kukastih krstova. Bajramović je bio jedan od najpoznatijih romskih pevača, a karijeru je krunisao nastupom u Indiji, na poziv Indire Gandi, nakon čega je i proglašen kraljem romske muzike. Za života je snimio oko 20 albuma i napisao oko 700 pesama.  Rođen je u Nišu 1936, a umro od srčanog udara 8. juna 2008. godine.

Blic – Mogli su i referendum: Opština raspisala TENDER za brisanje kukastog krsta sa spomenika Šabanu Bajramoviću

Dnevnik RTS, 25.04.2013 

      Vesti B92, 24.04.2013