Uklonimo barijere – II sastanak Mreže podrške

2023

Drugi po redu sastanak Koalicije za uklanjanje barijera održan je u kancelariji Odbora, 29. juna, sa početkom u 12.10h. Sastanku su prisustvovali Dragan Đorđević, Ivan Radenković i Jelena Petrović ispred Odbora, kao i Katica Ranđelović (Centar za samostalni život invalida), Marina Savović (Udruženje distrofičara Niš), i Mirjana Veljković (niško udruženje studenata sa hendikepom).

Cilj ovog sastanka je bio dogovor oko realizacije prvog okruglog stola. Okvirni datum je 15. jul, u holu Gradske kuće u Nišu, i u dogovoru sa organizacijama osoba sa invaliditetom, očekivani učesnici na okruglom stolu su: Gradonačelnik Niša Miloš Simonović, predstavnici gradskog veća, Uprava za finansije, Uprava za saobraćaj, energetiku i komunalne delatnosti, Uprava za planiranje i izgradnju, Uprava za primarnu, dečiju i socijalnu zaštitu, Direkcija za izgradnju grada, Savet za rad sa osobama sa invaliditetom, kao i predstavnici organizacija osoba sa invaliditetom.

Sama agenda predstojećeg okruglog stola je zamišljena na taj način da koordinator projekta „Uklonimo barijere – jednakost za sve“ ukratko predstavi opšti cilj projekta, a zatim da članovi Mreže podrške ukratko prezentuju rad svoje organizacije.

Nakon prezentacija, biće ostavljen prostor za otvorenu diskusiju na dati problem. Takođe, svi učesnici okruglog stola će dobiti i pripremljenu brošuru sa zakonskim i pravnim aktima, strategijom za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom, istraživanjem koje je sprovedeno od strane Odbora, kao i prikazom univerzalnog dizajna za nesmetano kretanje osoba sa invaliditetom i realnim stanjem grada Niša, kada su barijere u pitanju.