Šesti filmski festival “Slobodna zona” u Nišu

2018

Posetioci projekcija filmskog festivala “Slobodna Zona 2012”  u Nišu moći će da vide izbor od 5 filmova koje je beogradska publika na poslednjem izdanju festivala izglasala za najbolje. U ovoj selekciji najboljih od najboljih nalazi se dobitnik prve nagrade publike festivala u Beogradu – dokumentarac Deponija Lusi Voker – nežna i blistava apoteoza o ljudskom dostojanstvu i smislu za radost pred jednostavnom činjenicom da se postoji, pa makar to bilo i u najnehumanijim uslovima.

Dokumentarac Manoa Kalila Naš rajski vrt gledaoce će uvesti u autentični mikrokosmos u kome pripadnici neprijateljskih nacija i konfesija ipak uživaju u mirnoj koegzistenciji.

Film Naftovod Ristearda ODomnejla doneće priču o stanovnicima irskog priobalnog mesta koji će zbog očuvanja svojih malih poseda doći u sukob ne samo sa kompanijom Šel – zagađivačem njihovih zemljišta, već naposletku i sa samom državom.

Tu je i žanrovska kombinacija romanse i komedije sa elementima drušvene kritike – film Zidovi Gustava Tareta koji ispituje motiv samoće u modernom svetu, otvarajući vedru mogućnost da se zidovi ipak poruše.

U ovom izboru našao se i dokumentarac Srđana Keče Pismo ocu, koji se na dubok i smeo način bavi suočavanjem čoveka sa prošlošću i preispitivanjem individualnih odgovornosti ljudi zahvaćenih turbulentnim kretanjima istorije.

Na promotivnim materijalima nalaze se radovi Milice Drakulić i Antoana Stefana Šojata, zaslužnih za vizuelni identitet kako beogradskog izdanja festivala Slobodne zone, tako i njegove turneje. Fotografije dvoje mladih autora izabrane su između  150 srednjoškolaca širom Srbije, koji su poslali svoj kreativan odgovor na temu SUTRA – moto ovog ciklusa  Slobodne zone.

Svi filmovi i njihovi autori u „Slobodnu zonu“ donose lične dileme i dileme sveta u kome živimo, bave se prošlošću i krivicom, velikim stradanjima i malim radostima običnih ljudi. Poput nas. Njihov zalog za budućnost su njihovi filmovi. U jednom od njih neko kaže da je možda najbitnije da naučimo da budemo ono najbolje što možemo biti. Tako ćemo se, kako reče jednom jedan čovek, sresti u budućnosti.

Zauzmite svoje mesto u SLOBODNOJ ZONI!