Saopštenje Mreže Odbora CHRIS

2071

Mreža Odbora za ljudska prava u Srbiji CHRIS najoštrije osuđuje postupak Predsednika opštine Novi Pazar, Sulejmana Ugljanina, koji je u petak, 11. maja, zabranio Aidi Ćorović, direktorki programa NVO URBAN IN-a, da uće u zgradu Opštine i govori na seminaru „Regionalna i prekogranična saradnja“ organizovanom u zgradi Opštine.

Po ko zna koji put se dešava napad skinhedsa a da policija ponavlja jednu te istu grešku. Naime žurke, ulične akcije i kulturni događaji u Nišu 11. i 12. maja 2007. deo su Mirovnog karavana koji putuje kroz zemlje bivše Jugoslavije i koji okuplja mlade iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore i Kosova.

U toku žurke u Klubu Pravnog fakulteta, oko ponoći između petka i subote, četvorica niških skinhedsa je vređalo i fizički napalo mlade iz Karavana, pola sata kasnije napadaći su se vratili brojniji i izazvali veliku tuču, u kojoj je desetak osoba lakše povređeno. Iako je Mirovni karavan najavljen, policija nije obezbeđivala žurku u klubu Pravnog fakulteta nego su dva puta obavili uvićaj i napustili mesto događaja bez zadržavanja. Sve je ovo trebalo da se desi da bi policija drugog dana uradila svoj posao i obezbeđivala Karavan.

Mreža Odbora za ljudska prava u Srbiji CHRIS zahteva od policije da identifikuje i krivićno goni sve napadaće i prekinu praksu tretiranja ovakvih napada kao prekršaj protiv javnog reda i mira i podignu krivićne prijave zbog raspirivanja rasne, verske i nacionalne mržnje. Pluralizam mišljenja, sloboda govora i kretanja je osnova na kojoj počiva svako demokratsko društvo.