REKOM za budućnost mladih

2110

U petak, 23. novembra, u Medija centru u Nišu, reditelj Lazar Stojanović održao je predavanje o značaju i potrebi osnivanja Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o žrtvama ratova na prostoru bivše SFRJ- REKOM.

U ime žrtava, i štiteći njihova prava, nastojimo da se osnuje jedno telo koje bi polazilo pre svega od činjenica o svim žrtvama sukoba na zapadnom Balkanu. Drugo, izuzetno važno pravo, koje bi na ovaj način bilo zaštićeno i promovisano, a za koje su prvenstveno zainteresovani mladi koji u ratu nisu učestvovali i koji su nasledili razne oblike predrasuda i stigme a to je pravo da se zna. Pravo da se zna, ne tiče se samo transparentnosti političkih akcija, nego se prvenstveno odnosi na dostupnost činjenica koje mogu da rasvetle događaje. Zapravo, činjenicama i istinom, vremenom treba da dođe do pomirenja- rekao je reditelj Lazar Stojanović.

Pored predavanja i diskusije, predstavnici nevladinog sektora i volonteri imali su prilike da odgledaju kratak film o REKOM-u, u kome su prikazana iskustva mladih tokom sakupljanja potpisa podrške za osnivanje REKOM-a.  Nakon predavanja, ispred TC Kalča volonteri i volonterke prikupljali su potpise za osnivanje REKOM-a.

Akciju i predavanje organizovali su Inicijativa mladih za ljudska prava i Mreža odbora za ljudska prava – CHRIS.

Volonteri REKOM će tokom novembra organizovati predavanja i ulične akcije i u Valjevu, Prijepolju, Subotici, Šapcu, Novom Pazaru i Priboju kako bi mladima približili ideju osnivanja Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim kršenjima ljudskih prava počinjenim od 1991. do 2001. godine na prostoru nekadašnje SFRJ (REKOM).

Juna 2011. godine, 543.000 građana BiH, Srbije, Crne Gore, Kosova, Hrvatske, Makedonije i Slovenije potpisalo je peticiju za formiranje REKOM-a. Osnivanje komisije podržali su predsednici Hrvatske Ivo Josipović, Slovenije Danilo Turk i Crne Gore Filip Vujanović, a predstavnici Koalicije za REKOM očekuju da će ubediti sve predsednike/ce u regionu da je neophodno formirati komisiju.

Iz svih gradova post-jugoslovenskih zemalja, Koalicija je 22. septembra poslala po 100 REKOM razglednica sa potpisima građana na adrese svih predsednika/ca država naslednica SFRJ, kao i članova Predsedništva BiH, podsećajući ih na obavezu da porodicama žrtava, društvu i budućim generacijama duguju činjenice o nedavnoj prošlosti, javno priznanje i poštovanje svih žrtava, nezavisno od vere i nacionalne pripadnosti.

Koalicija je nastavila sa akcijama 24. oktobra, kada je tokom uličnih akcija oko 1.000 građanki i građana Sarajeva, Prištine, Beograda, Banjaluke, Podgorice, Ljubljane, Zagreba i Skoplja potpisalo podršku za osnivanje komisije.

Koaliciju za REKOM čini više od 1800 organizacija, pojedinaca i pojedinki, svih vera i nacija iz zemalja naslednica SFRJ. Među njima su i udruženja žrtava, porodica nestalih, veterana, logoraša, novinara, manjinskih zajednica, organizacija za ljudska prava.

Više informacija na www.zarekom.org